ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μελέτη της Κομισιόν για τον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας

10:37 - 20 Οκτ 2014 | Συνεντεύξεις
Μελέτη της Κομισιόν για τον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας
Μελέτη της Κομισιόν δείχνει ότι το 2012, η συνολική αξία των κρατικών παρεμβάσεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (εξαιρουμένων των μεταφορών) στην ΕΕ-28 έφτασε τα 122 δις ευρώ.

Ολόκληρη η μελέτη

 

Το συνολικό κόστος της ενέργειας είναι περίπου 500 δις €, το 2012. Το κόστος για τους καταναλωτές θα ήταν ακόμη υψηλότερο από αυτό, επειδή οι λιανικές τιμές είναι υψηλότερες από τις τιμές χονδρικής. Οι παρεμβάσεις για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασαν τα 41 δις ευρώ. Η υποστήριξη για τη ζήτηση της ενέργειας τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ και η υποστήριξη για την ενεργειακή απόδοση τα 9 δις ευρώ.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το 2012, η συνολική χρηματική αξία των κρατικών παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας ήταν 113 δις ευρώ και αφορά σε πάνω από 700 παρεμβάσεις που έχουν εντοπιστεί σε επίπεδο κράτους μέλους και σε επίπεδο ΕΕ. Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν τη μεγαλύτερη αξία ( 41 δις ευρώ).

 

energy1

 

Όλες οι τεχνολογίες έχουν λάβει κάποια έμμεση στήριξη. Επιπλέον, ο άνθρακας και οι ανανεώσιμες τεχνολογίες έχουν πάρει τη στήριξη της παραγωγής. Η υποστήριξη των νέων τεχνολογιών είναι ένας λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στο κόστος και τις τιμές της ενέργειας.
Εκτός από αυτό, μια ποικιλία κοινωνικών και οικονομικών στόχων είναι το υπόβαθρο για τη στήριξη της παραγωγής (π.χ. άνθρακας) ή την κατανάλωση ενέργειας (βιομηχανίες υψηλής έντασης ενέργειας και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα).
Οι παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας φτάνουν το 2012 στα 10 δις ευρώ. Οι επιδοτήσεις για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης αγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια.

 

energy3

 

energy2

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.