ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη - Τα μυστήρια της γέννεσης αναζητά το Philae

20:00 - 12 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη - Τα μυστήρια της γέννεσης αναζητά το Philae
Μετά από δέκα χρόνια ταξιδιού στο Διάστημα, το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta έγινε η πρώτη αποστολή που καταφέρνει να αγγίξει έναν κομήτη, ένα αρχέγονο παγάκι από τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλαι) που μετέφερε το διαστημικό σκάφος, μετά από κάθοδο επτά ωρών, προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον κομήτη 67P ,  κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).


Κατά τη διάρκεια της καθόδου το Philae επρόκειτο να μεταδώσει εικόνες του σημείου προσεδάφισης καθώς πλησίαζε έδαφος, καθώς και μια πανοραμική εικόνα από επτά κάμερες τοποθετημένες γύρω από την κορυφή του.


Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια αναμένονται περίπου δύο ώρες μετά την προσεδάφιση.


Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.


Κατασκευασμένο από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR, το Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί  να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων.


Τα όργανα θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.


Ακόμα όμως κι αν το Philae δεν κατάφερνε να στερεωθεί, η αποστολή του Rosetta θα συνεχιστεί. Για τον επόμενο χρόνο το σκάφος θα ακολουθεί τον κομήτη και θα δει την κόμη του να ξετυλίγεται υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολία.


Οι κομήτες αποτελούνται από πάγους νερού και άλλων απλών ενώσεων, ανακατεμένους με σκόνη και βράχια. Δεδομένου ότι θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, τα δεδομένα της αποστολής ίσως προσφέρουν νέα στοιχεία για το σχηματισμό της Γης.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:50 - 12 Νοε 2014

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.