ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι θεωρίες συνομωσίας πίσω από τις διαρροές Γκάιτνερ

13:00 - 13 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Οι θεωρίες συνομωσίας πίσω από τις διαρροές Γκάιτνερ
Νερό στον μύλο της συνομωσιολογίας ήρθε να ρίξει το δημοσίευμα των Financial Times με ανέκδοτο υλικό από συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου του "Stress Test: Reflections on Financial Crises", το οποίο και εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο.

Τα ερωτήματα που εγείρουν όσοι παρακολουθούν το παρασκήνιο και τον υπόγειο πόλεμο μεταξύ της Αγγλοσαξονικής «σχολής» και του Γερμανικού «άξονα», έχουν να κάνουν με το γιατί ο Αμερικάνος πολιτικός και τεχνοκράτης, επιλεγεί τώρα να απαξιώσει εντελώς τις ικανότητες των Ευρωπαίων συναδέλφων του, όπως επίσης γιατί τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης προβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σε ευρύτατη επίθεση κατά της Ε.Ε. για συναφή θέματα.

 

Επιπροσθέτως οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν την κριτική που δέχτηκε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αυστηρότητα των stress tests και δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σύσσωμοι οι αναλυτές αλλά και οι θεσμικοί φορείς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) χτυπούν καμπανάκια για τα οικονομικά στοιχεία της ζώνης του ευρώ.

 

Στην Ελλάδα το θέμα πήρε βέβαια έκταση κυρίως όμως αναφορικά με την ατάκα των Ευρωπαίων «θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μάς είπαν ψέματα. Είναι απαράδεκτοι και ήταν σπάταλοι, μας εκμεταλλεύτηκαν και θα τους τσακίσουμε», την οποία και αποκάλυψε ο Γκάιτνερ.

 

Ωστόσο αυτό που πραγματικά είπε ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ και ένθερμος υποστηρικτής τότε την προσπάθειας της χώρας να πατήσει στα πόδια της, είναι πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πολύ απλά δεν είναι ικανοί για τίποτα... Και πως φέρουν την ευθύνη που η ΕΕ κωλυσιεργούσε για κρίσιμες αποφάσεις επί τρία συναπτά έτη.

 

Πιο συγκεκριμένα από τα λεγόμενά του προκύπτει πως θεωρούσε ότι οι ηγέτες αλλά προφανώς και οι υπουργοί οικονομικών, είχαν άγνοια κινδύνου που πήγαζε από το γεγονός ότι δεν γνώριζαν την λογική και τον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Κάτι που βέβαια το πληρώσαμε πολύ ακριβά στην συνέχεια και ως χώρα αλλά και γενικότερα σε επίπεδο Ε.Ε.

 

Ειδικότερα και για του λέγου το αληθές ο Τ. Γκάιτνερ φέρεται να είπε «Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους δεκτόν, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέραν της Ελλάδας... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα».

 

Και ομολογεί στη συνέχεια ότι ποτέ δεν φαντάστηκε πως η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στο ελληνικό ζήτημα θα ήταν τόσο κακοσχεδιασμένη και ότι θα σπαταλούσαν τρία χρόνια με σπασμωδικές αντιδράσεις.

 

«Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους δείρουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα της στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα»…

 

Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.