ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Barclays: Τα πιθανότερα σενάρια για το 2015

Τι βλέπει η Barclays για νομίσματα, μετοχές και εμπορεύματα;

Μετά από μια χρονιά κατά την οποία παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές νομισμάτων και με τους επενδυτές να επιλέγουν το δολάριο, η Barclays σκιαγραφεί τα πιθανότερα σενάρια για το 2015.

  • Απίθανη για το 2015 μια επανάληψη της υπεραπόδοσης των ομολόγων (fixed income) που είδαμε το 2014: οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με μία μετριοπαθή προτίμηση για τις μετοχές.
  • Το πιο πιθανό είναι η Fed να ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στα μέσα του 2015: αναμένεται μεγαλύτερη άνοδος των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων ομολόγων (bear flattening), ισχνές, προσαρμοσμένες ως προς τον κίνδυνο, αποδόσεις χαρτοφυλακίων, υπο-απόδοση των αμερικανικών μετοχών και χαμηλότερες ετήσιες αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών.
  • Η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζει ένα υψηλότερο αμερικανικό δολάριο. Επίσης αναμένονται χαμηλότερες τιμές χρυσού, υπεραποδόσεις για τις μετοχές των μη αμερικάνικων αναπτυσσόμενων οικονομιών (developing markets) σε σχέση με αυτές των αναδυόμενων οικονομιών (emerging markets) και υπεραποδόσεις των τίτλων μικρής κεφαλαιοποίησης (small cap).
  • Αναμένονται οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου να διατηρηθούν: ανοδικά ρίσκα για τους καταναλωτικούς τομείς, τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και τη συναλλαγματική ισοτιμία του INR και τα τοπικά επιτόκια ενώ από την άλλη, οι μετοχές ενέργειας, τα νομίσματα που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με το πετρέλαιο και ο πληθωρισμός έχουν ήδη αποτιμηθεί για χαμηλές τιμές πετρελαίου.
  • Οι ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) και του Κυβερνητικού Επενδυτικού Ταμείου για τις Συντάξεις (GPIF) της Ιαπωνίας έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμο trade. Στόχος η έμφαση σε Ιαπωνικές μετοχές (νομισματική αντιστάθμιση). Τα ιαπωνικά κυβερνητικά ομόλογα φαίνεται ότι προς το παρόν θα υποστηριχθούν από την BoJ.
  • Το 2015 είναι καθοριστικό έτος για την Ευρώπη: η πολιτική επιτυχία θα φανεί κυρίως στις μετοχές ενώ η αποτυχία θα αποτελέσει ρίσκο τόσο για τις μετοχές όσο και για το αυξανόμενα ακριβό περιφερειακό χρέος. Διατήρηση short θέσεων στο ευρώ και προσδοκία για ισχνή ετήσια απόδοση των bunds.
  • Με το στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη να αυξάνεται μετριοπαθώς το 2015 τα περιουσιακά στοιχεία που είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη φαίνονται να είναι όλο και περισσότερο πιο φθηνά.
  • Το μακροοικονομικό σκηνικό για τις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει πολλές προκλήσεις το 2015 αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προκλήσεων έχει ήδη αποτιμηθεί. Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν το έτος με μία ουδέτερη στάση αλλά με μία προτίμηση για το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών εκφρασμένο σε τοπικό νόμισμα. Η Ινδία επίσης θα επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και μία ισχυρή ατζέντα μεταρρύθμισης.
  • Οι τρεις βασικοί κίνδυνοι που οι περισσότεροι αναγνωρίζουν για το 2015 είναι: 1) μεγαλύτερες προσδοκίες για καλύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και υψηλότερο δολάριο, 2) πολύ μικρή ανησυχία για την πολιτική της Fed, 3) πολύ υψηλό επίπεδο «αρνητισμού» γύρω από την οικονομία της Κίνας. 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.