ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έμμεσος εκβιασμός από την ΕΚΤ μέσω των Ελληνικών Τραπεζών

12:15 - 24 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Έμμεσος εκβιασμός από την ΕΚΤ μέσω των Ελληνικών Τραπεζών
Στις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μεταγερθείι η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί κατά την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πια τον απόλυτο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας και βάση των επισήμων συμφωνιών, αλλά και μέσω των γραμμών ρευστότητας που τους έχει παραχωρήσει.

Ειδικότερα αν η Ελλάδα μπει στην επομένη χρονιά χωρίς να έχει υπάρξει κάποια μορφή συμφωνίας με τους δανειστές τότε θα είναι στην διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα και σε μια χρονική στιγμή που όλοι περιμένουν την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος για να πάρει μπροστά η οικονομία.


Το οποίο χωρίς την στήριξη της Ευρώπης όχι μόνο δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει την οικονομία αλλά παράλληλα θα κινδυνεύσει από μια σειρά παράπλευρους παράγοντες.


Κύκλοι της αγοράς χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους επισημαίνουν πως από την στιγμή που οι τράπεζες στραφούν σε άλλους τρόπους χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα τον μηχανισμό ELA, θα επιβαρυνθούν με τεράστιο κόστος κεφαλαίου που θα επηρεάσει τους ισολογισμούς τους (βλέπε αναβαλλόμενη φορολογία κ.α.).


Το θέμα έχει φέρει έγκαιρος στο προσκήνιο το reporter.gr, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες (Real News) πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi έχει διαμηνύσει ότι αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα στις απαιτήσεις της τότε θα προχωρήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών χρεογράφων από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας για τις χώρες της ευρωζώνης.


Α.Τ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 24 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.