ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να δημοσιεύονται άμεσα τα στοιχεία των κακοποιών, ζητά ο Β. Κικίλιας

14:45 - 24 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Να δημοσιεύονται άμεσα τα στοιχεία των κακοποιών, ζητά ο Β. Κικίλιας
Με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου περί δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων.

Αφορμή για την επιστολή του Βασίλη Κικίλια ήταν το μπέρδεμα που επικράτησε με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του σεσημασμένου "πιστολέρο" στο Μικρολίμανο, του οποίου τα στοιχεία, επισήμως, δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. πριν την Τρίτη, παρόλο που αυτά ήδη έχουν διαρεύσει στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην επιστολή του προς τον Χαράλαμπο Αθανασίου, αναφέρει: "Με δεδομένο ότι βασικό καθήκον της Πολιτείας, αποτελεί η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών οφείλουμε να θωρακίσουμε τις αρμόδιες αρχές με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα αλλά και την αποτροπή τέλεσης νέων. Για τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι αδιανόητο σε παρόμοιες εγκληματικές περιπτώσεις το νομοθετικό πλαίσιο και η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων να διευκολύνει τον καταζητούμενο και να αποβαίνει σε βάρος, τόσο της αναζήτησης και της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, όσο και της αξίωσης της Πολιτείας για ποινικό κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων".

Με την επιστολή του ο κ. Κικίλιας ζητεί είτε την επαναφορά του Ν.2472/1997 σχετικά με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων, είτε την τροποποίηση για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για καταζητούμενους, που δεν ανευρίσκονται ή είναι αγνώστου διαμονής με στόχο τη διευκόλυνση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ασφάλεια και την προστασία του Έλληνα πολίτη.

Να υπενθυμίσουμε, ότι ο ισχύων νόμος του 2013 προβλέπει ότι για να δοθεί εισαγγελική διάταξη για δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων πρέπει να είναι γνωστός ο τόπος διαμονής τους, ώστε να τους επιδοθεί το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια με την παρέλευση 48ώρου μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα -με εισαγγελική διάταξη- η φωτογραφία και τα στοιχεία του καταζητούμενου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.