ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάος στο Φέργκιουσον- Στους δρόμους οι Αμερικανοί- Έκκληση Ομπάμα για ηρεμία

12:38 - 25 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Χάος στο Φέργκιουσον- Στους δρόμους οι Αμερικανοί- Έκκληση Ομπάμα για ηρεμία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες κηρύχθηκε η πολιτεία του Μιζούρι.

Πυρά από αυτόματα όπλα, πυρπολήσεις και λεηλασίες πυροδότησε σχεδόν αμέσως στο Φέργκιουσον η ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου σε αυτό το προάστειο του Σεντ Λούις του Μισούρι.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο φυλετικών ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός.

Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από το Φέργκιουσον, έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το σώμα των ενόρκων που πήρε την απόφαση υπερασπίζεται την απόφασή του, λέγοντας πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασίες» ενώ ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να καλέσει τους κατοίκους να «αντιδράσουν ειρηνικά» στην απόφαση.  Ο εισαγγελέας Μπομπ ΜακΚάλοχ ανέφερε ότι οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων, που ισχυρίζονταν ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά πριν από τον πυροβολισμό, απορρίφθηκαν επειδή ανατράπηκαν από τα φυσικά στοιχεία της υπόθεσης.

H απόφαση, μετά την εξέταση των μαρτυριών, να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον για το θάνατο του αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν ανακοινώθηκε μετά από πολυήμερη αναμονή το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) μετά την πολυήμερη εξέταση των καταθέσεων.

Η ομοσπονδιακή έρευνα συνεχίζεται ανεξάρτητα από την απόφαση του σώματος των ενόρκων, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί.

Έκκληση για ηρεμία απευθύνει ο Ομπάμα

«Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα κι απήθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες», είπε αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων»«Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής», είπε.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 25 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.