ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θ.Ζαγοράκης: Παραμελημένα τα δικαιώματα των επαγγελματιών αθλητών στην Ευρώπη

11:13 - 26 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Θ.Ζαγοράκης: Παραμελημένα τα δικαιώματα των επαγγελματιών αθλητών στην Ευρώπη
Ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Θ. Ζαγοράκη στην Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Την ανυπαρξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών αθλητών στην Ευρώπη αναδεικνύει με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Ζαγοράκης επισημαίνει ότι τα δικαιώματα των επαγγελματιών αθλητών συνεχίζουν να αποτελούν έναν τομέα, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής σε πολιτικό επίπεδο, αλλά δεν έχει καν μελετηθεί όσο θα έπρεπε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως προκύπτει σε μία από τις ελάχιστες έρευνες που εκπονήθηκε από κοινωνικούς εταίρους του κλάδου (σε Σλοβενία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία), τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αθλητές στην Ευρώπη περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απουσία επίσημης σύμβασης εργασίας σε πολλές περιπτώσεις, καθυστέρηση στην πληρωμή μισθών, απουσία συνταξιοδοτικών προβλέψεων, όπως επίσης και χαμηλά ποσοστά ασφαλιστικής κάλυψης έναντι βαρύτατων τραυματισμών.

Ο κ. Ζαγοράκης καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναλάβουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών αθλητών στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ζητά να προωθηθεί ο κοινωνικός διάλογος στον τομέα του αθλητισμού. Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει την άμεση ανάγκη προώθησης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους πρώην αθλητές και την ένταξή τους στην επαγγελματική ζωή μετά την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαγοράκης τόνισε τα εξής: "Οι επαγγελματίες αθλητές στην Ευρώπη, είναι δυστυχώς τα θύματα μιας λανθασμένης αντίληψης που υπάρχει, λόγω των προβεβλημένων και καλύτερα αμειβόμενων αθλητών. Ουδείς ασχολείται για τα δικαιώματα των αθλητών μικρότερων κατηγοριών ή ακόμη αθλητών, οι οποίοι υπέστησαν κάποιο σοβαρό τραυματισμό στην καριέρα τους και τελικά δεν κατάφεραν να διαγράψουν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, καθώς τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αθλητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι βέβαιο, ότι χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η συνεισφορά των αθλητών τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι ανεκτίμητη για την Ευρώπη. Πρέπει επιτέλους και τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να την αναγνωρίσουν".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.