ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο, ρούβλι και ΧΑ οι μεγάλοι χαμένοι της χρονιάς

01:00 - 03 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Πετρέλαιο, ρούβλι και ΧΑ οι μεγάλοι χαμένοι της χρονιάς
Στην εξαιρετικού ενδιαφέροντος απεικόνιση της Deutsche Bank στην οποία και αποτυπώνονται οι αποδόσεις των κυριοτέρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο από το «peak» της 18ης Σεπτεμβρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συμπεριλαμβάνεται στου πρωταγωνιστές της πτώσης μαζί με το πετρέλαιο και το Ρώσικο ρούβλι.

Για να γίνει κατανοητή η απεικόνιση και η σύγκριση, σημειώνεται πως στις 18 Σεπτεμβρίου η Αμερικάνικη αγορά «χτύπησε» υψηλό, αμέσως μετά προκλήθηκε sell off που ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου, ενώ από κει και πέρα ακλούθησε ανοδική αντίδραση ως τις 24 Νοεμβρίου.

The Returns of Every Asset Class So Far in 2014
Συγκεκριμένα η αγορά της Αθήνας υποχώρησε μέχρι τις 24 Νοέμβριου κατά 14%, το Ρώσικο νόμισμα 27% και η τιμή του «αργού» ανά βαρέλι κατά 28%. Ενώ στον πινάκα συμπεριλαμβάνονται τα αποθέματα των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, οι αγορές συναλλάγματος, χρυσού, και εμπορεύματα.


Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και πέρα από τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, το πρώτο συμπέρασμα είναι πως παρά τις πτωτικές αποχρώσεις της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων, ο χρυσός καταφέρνει να διατηρηθεί στο μέσο όρο της χρονιάς.


Μάλιστα από την στιγμή που το σημερινό κλίμα δεν είναι τέτοιο που να δικαιολογεί μια τέτοια εικόνα θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για υπέρβαση της αρνητικότητας που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της αγοράς και με άλλα λόγια, αυτό θα μπορούσε να είναι μία ακόμη ένδειξη για πυθμένα.


Στη συνέχεια, το διάγραμμα δείχνει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα επενδυτικά στόρι του έτους.

Russian ruble chart
Η δύναμη του δολαρίου είναι ξεκάθαρη έναντι όλων των ξένων νομισμάτων ωστόσο, κανένα νόμισμα δεν έχει μειωθεί όσο το ρωσικό ρούβλι, που είναι το χειρότερο σε απόδοση.


Η πορεία του Ρώσικου νομίσματος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την τιμή του πετρελαίου Brent, η οποία είναι η χαμηλότερη από την αρχή του έτους (-28%).


Αν αυτό συνεχιστεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα για τη Ρωσία του όπου το break even για τον εθνικό προϋπολογισμό της Ρωσίας είναι στα 102 δολάρια ανά βαρέλι του Brent.


Τέλος το διάγραμμα δείχνει πως ο S & P 500 έχει καλύψει μεγάλο μέρος της προηγούμενης υποχώρησης του Σεπτέμβριου, όταν τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι χαμηλότερα ενώ, οι αξιοσημείωτες εξαιρέσεις αποτελούν οι ινδικές και κινεζικές μετοχές, μαζί με τα βιομηχανικά μέταλλα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 03 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.