ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξαλλος ο Σαμαράς με τους Βρετανούς που δάνεισαν γλυπτό του Παρθενώνα στη Ρωσία

16:32 - 05 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Έξαλλος ο Σαμαράς με τους Βρετανούς που δάνεισαν γλυπτό του Παρθενώνα στη Ρωσία
Την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού - ένα από τα αγάλματα που αφαίρεσε από τη χώρα μας ο λόρδος Έλγιν- στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

«Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να "δανείσει" ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη», τονίζει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει». Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!».

 Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νέιλ Μακγκρέγκορ, ερωτώμενος σχετικά με το δανεισμό του αγάλματος από το BBC απάντησε πως: «H ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένη που ένα από ελγίνεια γλυπτά θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαφημιστεί η Ελλάδα.

 

Κύμα συμπαράστασης στο Twitter

Ξέσπασμα οργής από την Αμερικανίδα αρχαιολόγο Ντόροθι Κινγκ, η οποία με αλλεπάλληλες αναρτήσεις της στο Twitter σχολίασε με τον πλέον καυστικό τρόπο την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει ένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Δηλώνοντας κάθετα αντίθετη διερωτάται μάλιστα πως οι Βρετανοί που αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν τα Μάρμαρα στη χώρα που δημιουργήθηκαν, επιλέγει να τα «δανείσει» στη Ρωσία του Πούτιν.
«Τι στο καλό, η Ρωσία είναι εντάξει και η Ελλάδα όχι;» διερωτάται σε μία ανάρτηση, ενώ σε άλλη κατηγορεί ευθέως τους Βρετανούς για προσβολή προς τους Ελληνες και υποκρισία. Προτείνει δε, σε ακόμη μια ανάρτηση, η Ελλάδα να σταματήσει άμεσα να δανείζει με αρχαιότητες το Βρετανικό Μουσείο.

dorothy

 

Διαβάστε επίσης: Προκαλούν οι Βρετανοί: Δάνεισαν ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στους Ρώσους

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 05 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.