ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκηνικό πολέμου και καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας

12:16 - 07 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Σκηνικό πολέμου και καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, με αφορμή την πορεία μνήμης για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγοροπούλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια.

Οι εκτεταμένες καταστροφές εστιάζονται στην περιοχή των Εξαρχείων όπου έγιναν καταστροφές σε καταστήματα, περίπτερα και στάσεις λεωφορείων, φανάρια και κάμερες ασφαλείας σπασμένα, αυτοκίνητα καμένα και τους δρόμους να είναι γεμάτοι με τζάμια, πέτρες.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου είναι ότι τα συνεργεία του δήμου σήμερα μάζεψαν από τους δρόμους 50 τόνους πέτρες.

 
Ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν σημειωθεί και στην οδό Σταδίου, την Πανεπιστημίου και την Ομόνοια. Οι ζημιές  δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

 

Η ένταση διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ και η αστυνομία προχώρησε σε 296 προσαγωγές, από τις οποίες οι  43 έγιναν συλλήψεις, ενώ κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί.


Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 το βράδυ όταν από το μπλοκ των διαδηλωτών άρχισαν να βγαίνουν ομάδες ατόμων και άρχισαν να σπάζουν  τζαμαρίες καταστημάτων , στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους επί της οδού Πανεπιστημίου.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν μισή ώρα αργότερα, στην πλατεία Συντάγματος με τους αντιεξουσιαστές να σπάνε και να καταστρέφουν και να πυρπολούν αυτοκίνητα.

Οι ταραξίες λειτουργούσαν βάση στρατηγικού σχεδίου, καθώς κατά ομάδες είχαν ακροβολιστεί σε ταράτσες πολυκατοικιών και κτηρίων και από εκεί πετούσαν μολότοφ, σπασμένα πλακάκια και κεραίες στους αστυνομικούς που αναγκάζονταν να υποχωρούν.


Στη συνέχεια τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην Ομόνοια, όπου κατευθύνθηκε το ένα μέρος της πορείας και στα Εξάρχεια, όπου κατευθύνθηκε ένα δεύτερο μέρος.


Τα επεισόδια μετά τις 21.00 επικεντρώθηκαν στα Εξάρχεια, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ομάδων ατόμων με ρίψεις μολότοφ και χημικά, γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου.


Ακολούθησαν οδομαχίες ανάμεσα στου διαδηλωτές και την αστυνομία, αλλά και ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων και ειδικότερα στις οδούς Στουρνάρη, αλλά και στην Σολωμού.


Εκτός από την χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, η αστυνομία χρησιμοποίησε και τα ειδικά οχήματα «Αίαντας» που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού.


Ένταση επικράτησε και στη ΓΣΕΕ όπου τελεί υπό κατάληψη ατόμων αλληλέγγυων στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν προσαγωγές, ενώ ο εξωτερικός χώρος του κτηρίου είναι αποκλεισμένος από άνδρες των ΜΑΤ.


Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου kai έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Υπήρξε εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν 10 με 15 προσαγωγές.


Στην Πάτρα η αστυνομία προέβη σε πέντε συλλήψεις, ενώ ταραχές που όμως δεν πήραν έκταση σημειώθηκαν στην Καλαμάτα. Μικρής κλίμακας επεισόδια έγιναν στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:08 - 07 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.