ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σοκ και δέος από τους βασανισμούς και τα ψέμματα της CIA

16:36 - 10 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Σοκ και δέος από τους βασανισμούς και τα ψέμματα της CIA
Οι βίαιες πρακτικές της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και εγκαταλείφθηκαν οκτώ χρόνια μετά,περιγράφονται στην περίληψη της σχετικής έκθεσης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πράκτορες της CIA επέδειξαν βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία, που συνελήφθησαν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σίτιση με κλύσμα, εικονικοί πνιγμοί, εγκλεισμός σε κουτιά-φέρετρα, στέρηση ύπνου, βία και εκφοβισμός είναι μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε η CIA.

Η CIA έδινε συνέχεια ψευδείς αναφορές σχετικά με το πρόγραμμα. Τα στελέχη της υπηρεσίας είτε παραπλανούσαν αξιωματούχους για την έκταση και τη φύση των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν είτε σκόπιμα διαστρέβλωναν τις επιτυχίες τους ώστε να δικαιολογήσουν τη χρησιμότητά του. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό της σύλληψης του Μπιν Λάντεν, όπου η CIA υποστήριξε ότι τις πληροφορίες για τον εντοπισμό  και την εξόντωσή του Μπιν Λάντεν τις πήραν μέσω αυτών τωνσκληρών μεθόδων, κάτι που δεν προκύπτει μέσα από την έκθεση.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία που «έσφαλε» η CIA όπως προκύπτουν από την δημοσιοποίηση της περίληψη της έκθεση, έκτασης 480 σελίδων:

1. Οι  βάναυσες τεχνικές που χρησιμοποίησαν δεν είχαν αποδειχτεί αποτελεσματικές για την απόκτηση πληροφοριών.

2. H CIA έχει δηλώσει ότι οι βάναυσες τεχνικές ανάκρισης έχουν σώσει ζωές, κάτι που δεν προκύπτει από την έκθεση.

3. Οι ανακρίσεις κρατουμένων από την CIA ήταν πολύ χειρότερες και πιο βίαιες απ' ότι τις παρουσίαζε η υπηρεσία στους αξιωματούχους της κυβέρνησης. 

4.Οι συνθήκες κράτησης ήταν πολύ χειρότερες από αυτές που παρουσίαζε η CIA. Πολλές φορές οι κρατούμενοι βρίσκονταν στο απόλυτο σκοτάδι.

5. Η CIA παρεμπόδισε την εποπτεία του προγράμματος από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο

6. Η CIA απέκρυπτε στοιχεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

7. H CIA άφηνε να διαρεύσουν συγκεκριμένες πληροφορίες στα media για να βελτιώσει την εικόνα της.

8.Οι βίαιαες τεχνικές ανάκρισεις σχεδιάστηκαν από δύο ψυχολόγους οι οποίοι δεν είχαν κάποια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

9. Όταν τα ίδια τα μέλη της υπηρεσίας προσπαθούσαν να σταματήσουν τις βίαιες τεχνικές τότε οι ανώτεροί τους, απέρριπταν τα αιτήματά τους.

10. Η CIA έδινε λανθασμένα στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων. Από την έκθεση προκύπτει ότι τουλάχιστον 26 άτομα δεν θα έπρεπε καν να είχαν τεθεί υπό κράτηση βάσει των ισχυόντων κανονισμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.