ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναγκαία τα 25 ένσημα για την αποφυγή ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για τους διπλοαπασχολούμενους

00:11 - 16 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Αναγκαία τα 25 ένσημα για την αποφυγή ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για τους διπλοαπασχολούμενους
Τα 25 ένσημα στο ΙΚΑ είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή αυτούς που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993. Μερικώς απασχολούμενοι ή διπλοαπασχολούμενοι πρέπει να εργάζονται ως μισθωτοί και ο εργοδότης τους να τους «κολλάει» τουλάχιστον 25 ένσημα τον μήνα για να αποφύγουν εφόσον ασκούν ελευθέρια δραστηριότητα το Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Η απόφαση αφορά στους μισθωτούς οι οποίοι θέλουν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με το να απασχολούνται ταυτόχρονα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.A.M. δεν εξετάζεται για τον μήνα κατά τον οποίο γίνεται η πρόσληψη, καθώς και για τον μήνα κατά τον οποίο λήγει η εργασία και η ασφάλιση στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ.


Για τους ενδιάμεσους μήνες της ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. − Ε.Τ.Α.Μ. θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα που ο μισθωτός απουσιάζει από την εργασία του με επιδότηση λόγω ασθενείας ή τακτικής ανεργίας ή λόγω άδειας κυήσεως, λοχείας ή γονικής άδειας ανατροφής τέκνων ή λόγω εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, ή λόγω απεργίας, με την προϋπόθεση ότι −συνυπολογιζόμενων των ανωτέρω – συμπληρώνονται 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών.


Ειδικά κατά το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους και προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση των 25 ημερών ασφάλισης, εφόσον ο εργαζόμενος έχει πραγματοποιήσει τον κατά περίπτωση πλήρη αριθμό ημερών ασφάλισης του μήνα αυτού».


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1992 με το νόμο «Σιούφα» δινόταν η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους και διπλοαπασχολούμενους να επιλέξουν ασφαλιστικό φορέα: ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ. Ωστόσο με νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, σε μια προσπάθεια άντλησης εσόδων για τα Ταμεία μπήκε ως προϋπόθεση, κατά την άσκηση της μισθωτής εργασίας να συγκεντρώνονται 25 ένσημα τον μήνα.


Πλέον η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καθίσταται υποχρεωτική για όσους δεν έχουν πλήρη μισθωτή απασχόληση.


Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.