ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και τρίτος Έλληνας νεκρός στο Norman Atlantic

19:00 - 31 Δεκ 2014 | Ειδήσεις
Και τρίτος Έλληνας νεκρός στο Norman Atlantic
Άλλος ένας Έλληνας ο τρίτος είναι μεταξύ των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic.Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, επιβεβαιώθηκε η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Νικόλαο Παράσχη.

Ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί επισήμως να ανέρχεται σε 11, χωρίς να συνυπολογίζονται οι δύο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τις προσπάθειες ρυμούλκησης του πλοίου χθες Τρίτη.


Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, οι επιβεβαιωμένες διασώσεις Ελλήνων φθάνουν τις 236. Ο αριθμός περιλαμβάνει και τους επιβαίνοντες που βρίσκονται στο πολεμικό πλοίο «Saint Georgio», το οποίο έφτασε στο Μπρίντεζι.


Η αναχώρησή τους είχε αρχικά ορισθεί για σήμερα στις 08:30 ώρα Ιταλίας με αεροσκάφος που παραχώρησε δωρεάν η Aegean, πλην όμως λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, στην πίστα του αεροδρομίου του Μπρίντιζι δημιουργήθηκε στρώμα πάγου και η απογείωση του σκάφους κατέστη αδύνατη


Ύστερα από καθαρισμό του διαδρόμου από ειδικά μηχανήματα, το αεροσκάφος της Aegean, που διατέθηκε δωρεάν για τη μεταφορά των ταξιδιωτών, απογειώθηκε με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Έγινε επίσης γνωστό πως ένα C 130 θα απογειωθεί το απόγευμα από το Πρίντεζι μεταφέροντας άλλους 21 Έλληνες.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στη Ρώμη, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως Norman Atlantic έχει δεθεί σε ρυμουλκό, αλλά η κακοκαιρία δεν επιτρέπει την προσέγγισή του στην Κάτω Ιταλία. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ρυμουλκηθεί, τελικά, στο αλβανικό λιμάνι του Αυλώνα.


Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η Αλβανία έδωσε άδεια ώστε το πλοίο να εγκαταλείψει τα αλβανικά χωρικά ύδατα για να ρυμουλκηθεί προς ένα ιταλικό λιμάνι.


Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης ανακρινόταν επί πέντε ώρες ο καπετάνιος του Norman Atlantic, o οποίος είπε ότι σήμανε συναγερμό εγκαίρως και ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχουν απογίνει 98 επιβάτες του Norman Atlantic» δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζιουζέππε Βόλπε.


Σύμφωνα με τον Τζ.Βόλπε, «τις τελευταίες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα ογδόντα ναυαγοί με ένα ελικόπτερο και ένα εμπορικό πλοίο, αλλά δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο δεύτερο πλοίο, το οποίο να έχει επιβιβάσει διασωθέντες».

Ο εισαγγελέας του Μπάρι προέβη στις νέες αυτές δηλώσεις μετά την άφιξη στο Μπρίντιζι του ελικοπτεροφόρου San Giorgio και του πλοίου Abby Jannette.


Οι ιταλικές αρχές αναμένεται να ασκήσουν διώξεις για πολλαπλή ανθρωποκτονία κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ενώ στην χώρα μας σε συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας και με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δόθηκε εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τις αιτίες του δυστυχήματος και το αξιόπλοο του πλοίου.


Στην Ελλάδα το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν αναθέσει στην προϊσταμένη Πρωτοδικών Πειραιά τη διενέργεια κατεπείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης για δυο κακουργήματα, για διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας από την οποία επήλθε θάνατος, καθώς και εμπρησμός.


Σχετικά με το αξιόπλοο του πλοίου, οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι είχε γίνει επιθεώρηση στο πλοίο στις 19 Δεκεμβρίου και είχαν προηγηθεί και άλλες τρεις έρευνες από ιταλικές και ισπανικές εταιρίες από τις οποίες δεν προέκυψε κάποιο ζήτημα.


Ωστόσο οι ελληνικές αρχές εντόπισαν κάποιες παρατηρήσεις, καθώς διαπιστώθηκαν προβλήματα στη σήμανση έκτακτης ανάγκης, στις πυρίμαχες πόρτες, και στο σχέδιο συνεργασίας με τις αρχές, δηλαδή στο πως θα επικοινωνούσε ο καπετάνιος με τις αρχές σε περίπτωση ατυχήματος, σχέδιο που δεν ήταν θεωρημένο από τις ελληνικές αρχές.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:07 - 31 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.