ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτη Συνεδρίαση του Έτους στο ΧΑ - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

15:21 - 02 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Πρώτη Συνεδρίαση του Έτους στο ΧΑ - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2015, με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το ‘παρών’ έδωσε σύσσωμη η χρηματιστηριακή κοινότητα της χώρας. Το φλουρί κέρδισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών κ. Θεόδωρος Φέσσας.

Στην εκδήλωση τις ευχές τους για το νέο έτος έδωσαν, o κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ο κ. Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος της Διοικούσας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ο κ. Θόδωρος Κρίντας Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΣΕΔ και Ταμίας ΔΣ ΣΕΒ, ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών, και ο κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου.

 

O Πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Ιάκωβος Γεωργάνας κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του σημείωσε: «Για τον καινούργιο χρόνο, ως εφικτοί βασικοί στόχοι είχαν υιοθετηθεί: Ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός και ανάπτυξη 2,9%. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η πολιτική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία των στόχων όταν όλες οι πλευρές που διεκδικούν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου δεσμεύονται να κινηθούν στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ελπίζω, ότι εν όψει των όσων διακυβεύονται, θα διαμορφωθεί σε κάποιο βαθμό και κλίμα συναίνεσης, που θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση με διαχειρίσιμο κόστος.»

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε κατά το χαιρετισμό του: «Μια ισχυρή ελληνική οικονομία βασίζεται σε ισχυρούς θεσμούς. Ένας θεσμός είναι και το χρηματιστήριο που αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας. Είδαμε πέρυσι διόρθωση λόγω της αβεβαιότητας αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και γίνουμε μια οικονομία πραγματικά ευρωπαϊκή αυτό θα αντικατοπτριστεί μακροπρόθεσμα και στις τιμές του Χρηματιστηρίου»


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, τόσο για την ελληνική όσο και για τη διεθνή οικονομία. Στάθηκε στα αντιφατικά σημάδια της διεθνούς κατάστασης –κίνδυνος δομικής στασιμότητας αλλά και προσπάθειες ανάπτυξης και αύξηση του ρόλου των χρηματαγορών- και στο διφυή χαρακτήρα της περασμένης χρονιάς για την Ελλάδα, με ένα πρώτο εξάμηνο προσδοκιών, ευσήμων και μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος και ένα δεύτερο με σοβαρές αναταράξεις και οπισθοχωρήσεις λόγω της επανεμφάνισης της πολιτικής αβεβαιότητας. Για τη χρονιά που αρχίζει ανέδειξε ως κύριο αγαθό την ομαλότητα και ευχήθηκε το κλείσιμο του εκλογικού κύκλου να βρει πολιτικό σύστημα, κοινωνία και επιχειρηματική κοινότητα σε συντονισμό για την επανέναρξη της προσπάθειας ανόρθωσης της χώρας.

 

Ο κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια του 2014 αποκατέστησαν τη δύναμή τους, η οποία σε συνδυασμό με την επιστροφή στην ανάπτυξη, οδήγησε σε επαναφορά του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε θετικό πρόσημο. Η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί επηρεαζόμενη, ως είναι φυσικό, από ενδεχόμενη αβεβαιότητα.»

 

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε ότι «Η φετινή χρονιά ήταν σημαντική για το Χρηματιστήριο καθώς ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη τεχνολογική και θεσμική αναβάθμιση της τελευταίας δεκαετίας, με την ένωση των αγορών μετοχών και παραγώγων και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος εκκαθάρισης, το οποίο και αξιολογήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά από την ενοποιημένη ευρωπαϊκή διαδικασία.


Παράλληλα, στο πλαίσιο της σταθερής πορείας μας στο ευρωπαϊκό πνεύμα ενοποίησης των κεφαλαιαγορών επεκτείναμε τη στρατηγική της Κοινής Πλατφόρμας φιλοξενώντας το Χρηματιστήριο Παραγώγων της Ρουμανίας (SIBEX) και αναλαμβάνοντας την εκκαθάριση των συναλλαγών του. Οι μελλοντικοί κανονισμοί και οδηγίες των δύο επόμενων ετών, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία ενοποίησης των αγορών και μετασχηματίζουν τις βασικές δραστηριότητες διαπραγμάτευσης και διακανονισμού συναλλαγών του Χρηματιστηρίου, απαιτούν σημαντική προσπάθεια και συντονισμό όλων των συμμετεχόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

 

Ανεξάρτητα με την πορεία του δείκτη, κάθε χρόνο η ελληνική κεφαλαιαγορά επιβεβαιώνει τη σημαντικότητά της ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων ο οποίος όμως απαιτεί συνεχή προσπάθεια για εναρμόνιση με το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των κεφαλαιαγορών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.