ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Εξωτερικών: Το «Μπαρμπαρός» τορπιλίζει το διάλογο για το Κυπριακό

22:52 - 06 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Υπ. Εξωτερικών: Το «Μπαρμπαρός» τορπιλίζει το διάλογο για το Κυπριακό
Με διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών κι ανοικτή γραμμή με τη Λευκωσία η ελληνική πλευρά σχεδιάζει την αντίδρασή της για τη νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου στην Αθήνα.

Παρακολουθώντας από κοντά τα υπουργεία Εξωτερικών κι Άμυνας τις κινήσεις των Τούρκων βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό έπειτα κι από συσκέψεις που είχαν προηγηθεί στο Υπ. Εξωτερικών αποφασίστηκε να υπάρξει ένα ανέβασμα των τόνων σε επίπεδο δηλώσεων. Άλλωστε πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να κινηθεί μεν σε ένα κλίμα αυτοσυγκράτησης, αλλά ταυτόχρονα να μην μείνει αναπάντητη η κίνηση των Τούκρων.

Έτσι με δήλωσή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX για το πλοίο «Μπαρμπαρός» καταδικάζεται η στάση της Τουρκίας. «Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Μπαρμπαρός», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συμπληρώνει: «Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου».


Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε τη Δευτέρα ότι «ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε γραπτή δήλωση του, ύστερα από μακρά συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος ανέφερε ότι στη συνάντηση προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν τις απαράδεκτες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, με την εκδοθείσα NAVTEX και την ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

 

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι στη συνάντηση επαναδιατύπωσε την πολλάκις εκφρασθείσα θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς που συνοψίζεται ως εξής: «Ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Επανέλαβα τη βασική αρχή δικαίου πως ο φυσικός πλούτος της χώρας ανήκει εις το κράτος, την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας. Συνεπώς, ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το πρόσχημα της προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όχι μόνο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αλλά και ουδόλως ευσταθούν», τόνισε ο Πρόεδρος στη γραπτή δήλωση του.

 

Επίσης επανέλαβε πως η συμμετοχή των Τουρκοκύπριων επί θεμάτων που άπτονται της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί. «Είναι εξίσου κατανοητό ότι όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι Χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης.

 

Επανέλαβε επίσης τη θέση πως ο φυσικός πλούτος αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από απειλές ή εκβιασμούς, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια κοινά αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η λύση, ανέφερε, θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και του συνόλου των χωρών της περιοχής, της Τουρκίας μη εξαιρουμένης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.