ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΣΤΑΤ: Φωτογραφίζει παρεμβάσεις στα στατιστικά για το έλλειμμα

15:35 - 07 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
ΕΛΣΤΑΤ: Φωτογραφίζει παρεμβάσεις στα στατιστικά για το έλλειμμα
Σε καταγγελία προχώρησε η ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι στελέχη του Δημοσίου την προσέγγισαν ζητώντας να καθυστερήσει την αναθεώρηση στοιχείων που σχετίζονται με τη Διαδικασία περί Υπερβολικού Ελλείμματος.

Η καταγγελία περιλαμβάνεται στην δεύτερη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως «η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του δημοσίου προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας».

Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, καθώς επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη της επίγνωσης της «πλήρους απρέπειας» της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δείχνει και έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και μεθόδων πραγματοποιείται μόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής, που συγκροτήθηκε σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Ελληνικού Στατιστικού Νόμου (Ν. 3832/2010 όπως τροποποιήθηκε) και της οποίας έργο είναι η κατάρτιση και υποβολή στη Βουλή των Ελλήνων ετήσιας έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή των Αρχών 1 έως 6 του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, ολοκλήρωσε τη Δεύτερη Ετήσια Έκθεσή της, για το έτος 2014. 

  • Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:24 - 07 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.