ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορεί ένα δυνατό δολάριο να σώσει τον κόσμο;

Το USD μέχρι τώρα έχει σημειώσει ένα ράλι 10% ενώ η ιστορία δείχνει ότι μία 30% άνοδος δε θα ήταν απίθανη.

Σύμφωνα με την ανάλυση της HSBC τo ανοδικό ράλι του USD έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως το δολάριο να αναδειχθεί ο βασιλιάς μεταξύ των νομισμάτων μέσα στο 2015.

Το USD μέχρι τώρα έχει σημειώσει ένα ράλι 10% ενώ η ιστορία δείχνει ότι μία 30% άνοδος δε θα ήταν απίθανη. Ένα δυνατότερο δολάριο θα μπορούσε να βοηθήσει στο στόχο για τον πολυπόθητο πληθωρισμό σε εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό. Εάν και η έκταση της ανόδου του δολαρίου που χρειάζεται για να φέρει πίσω τον πληθωρισμό στα επίπεδα στόχου που επιθυμεί η Ευρωζώνη, ενδεχομένως να μην ήταν αρεστή στις ΗΠΑ, η δυναμικότητα του δολαρίου θα μπορέσει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Μπορεί το δολάριο από μόνο του να μην αρκεί για την παγκόσμια σωτηρία το σίγουρο όμως είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην «αγορά» πολύτιμου χρόνου.

Περαιτέρω, η HSBC υποστηρίζει ότι η σημερινή ανοδική πορεία του δολαρίου δε μοιάζει με καμία άλλη που έχουμε δει κατά το παρελθόν.  Πράγματι, οι προσδοκίες σχετικά με σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ ως απάντηση στην επιταχυνόμενη αμερίκανικη οικονομία, έπαιξαν τον κλασικό ρόλο. Αλλά αντίθετα με ότι γίνεται συνήθως, η δυναμικότητα του δολαρίου αποτελεί την αντανάκλαση των προσπαθειών άλλων κεντρικών τραπεζών για αποδυνάμωση των δικών τους νομισμάτων και όχι σε μία προσπάθεια για τόνωση της ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών, αλλά για να απομακρυνθεί ο αποπληθωρισμός και για να αποτραπούν οι πληθωριστικές προσδοκίες από το να γίνουν μόνιμα ασταθείς και απομακρυσμένες από το στόχο.

Η αναζωογόνηση των εξαγωγών αποτελεί στην καλύτερη δευτερεύοντα στόχο. Είναι ένας καθαρός πόλεμος ισοτιμιών όπου η κατάκτηση του πληθωρισμού και όχι η ανάπτυξη αποτελεί το έπαθλο. Επομένως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανοδικές περιόδους του δολαρίου, αυτή δε θα «σκοντάψει» πάνω σε ανησυχίες σχετικά με το αμερικάνικο έλλειμμα. Το νέο χαρακτηριστικό είναι εάν η οικονομία των ΗΠΑ καταφέρει να παράξει ικανοποιητικό πληθωρισμό εσωτερικά ώστε να αντέξει την αντιπληθωριστική πίεση που συνεπάγεται ένα δυνατό δολάριο.

15 01 15 hsbc

  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.