ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ιαπωνία χάνει τον έλεγχο του γεν

Όλα τα σενάρια για τη μελλοντική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος.

Από την αρχή του Abenomics στα τέλη του 2012, το γιεν έχει αποδυναμωθεί πάνω από 25%. Η υποτίμηση αυτή αποτέλεσε  μία επανευθυγράμμιση που οδηγήθηκε από τη νομισματική πολιτική, τις ελπίδες για διαρθρωτική μεταρρύθμιση και τις όποιες περιστασιακές περιόδους βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής τόνωσης. Η αποδυνάμωση του γιεν ήταν σε μεγάλο βαθμό ομαλή, και η ρητορική των ιθυνόντων αντανακλούσε σε γενικές γραμμές μία άνεση σχετικά όχι μόνο με την κατεύθυνση αλλά και τον ρυθμό και τη μεταβλητότητα της αλλαγής. Οι εκτιμήσεις για το 2015, θέλουν το USD/JPY στα 124,00 γεν.

Όμως είναι αρκετά πιθανό η πτώση του γιεν να γίνει άτακτη και αλματώδης. Το διάγραμμα δείχνει πιθανά αίτια και αποτελέσματα. Αρχικά αναφέρουμε τρεις καταλυτικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση στην ομόφωνη άποψη σχετικά με τη δυναμικότητα του γιεν και να οδηγήσουν σε υποτίμηση του νομίσματος.

16 01 15 hsbc

1. Η BoJ δεν μπορεί να συγκρατεί το γιεν καθώς η αγορά προεξοφλεί ένα επιθετικό QE

Καθώς η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας στην αποτυχία ενός QE στο να αποφέρει  ικανοποιητικό πληθωρισμό ήταν περισσότερο QE, το ρίσκο τώρα είναι οι επενδυτές να ξεκινήσουν να τιμολογούν το γιεν στη βάση προεξόφλησης συνεχόμενων επιθετικών κινήσεων επιπρόσθετης ποσοτικής χαλάρωσης.  Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη εξασθένηση του νομίσματος καθώς οι επενδυτές θα αμφισβητήσουν τη μελλοντική αξία του γιεν, οδηγώντας σε άμεση φυγή κεφαλαίων με την αγορά ξένων περιουσιακών στοιχείων, το πιο πιθανό σε δολάριο. Η κεντρική τράπεζα θα προσπαθήσει να σταματήσει μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως ακόμα και με αντιστροφή του QE. Η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να επιτύχει, αλλά εάν αποτύχει, τότε θα μπορούσε να δημιουργήσει μία εκρηκτική κίνηση προς τα πάνω για το USDJPY.

2. Προσδοκίες για δημοσιονομική επέκταση και νομισματοποίηση οδηγούν σε ένα πιο αδύναμο γιεν

Ένα εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να έρθει από τη δημοσιονομική πλευρά της εξίσωσης. Το τελευταίο σενάριο δημοσιονομική τόνωσης είχε ως στόχο τους καταναλωτές. Εάν η στήριξη της κατανάλωσης των νοικοκυριών αποτελέσει τη συνήθης τακτική,τότε θα μπορούσε να μεγαλώσει και η τάση για όλο και πιο γενναιόδωρα δημοσιονομικά προγράμματα. Το γιεν θα αντιδρούσε πολύ άσχημα σε οποιοδήποτε σημάδι ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε ένα δρόμο φανερής νομισματοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής. Υπάρχουν πολλά εμπόδια σε ένα τέτοιο σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αντίδρασης του ίδιου του Kuroda, και πιθανό να απαιτεί αλλαγή του νόμου της BoJ για μείωση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Αλλά σε μία οικονομία όπου η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υπολείπονται των προσδοκιών, η αγορά δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

3. Επιτυχής πολιτική Abenomics οδηγεί τις προσδοκίες των αγορών σε λίγο πολύ τα ίδια σχετικά με την εξασθένηση του γιεν, αλλά αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων

Τα δύο πρώτα σενάρια υποθέτουν ότι το γιεν εξασθενεί ως αντίδραση στην πολιτική αποτυχία. Αλλά υπάρχει περίπτωση το γιεν να εξασθενήσει ως αντίδραση στην πολιτική επιτυχία. Οι μισθοί θα μπορούσαν επιτέλους να αυξηθούν, υποστηρίζοντας την καταναλωτική δαπάνη σε μία διαρκή πορεία, και ωθώντας τον πληθωρισμό προς τα πάνω, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη των μισθών στη σφικτή ιαπωνική αγορά εργασίας. Αυτή η αλυσίδα πληθωρισμού-μισθών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επιτυχία του Abenomics, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει και στην άποψη ότι το γιεν θα έπρεπε να είναι υποτιμημένο παράλληλα με τις αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οποιαδήποτε τελική αποτυχία του Abenomics θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εξασθένηση του γιεν εάν προκαλούσε φυγή κεφαλαίων έξω από τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Μήπως τελικά λοιπόν όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε υποτίμηση του γιεν; 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.