ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά backstage:Διαπραγμάτευση χωρίς «αριθμούς» δεν γίνεται

13:30 - 16 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Αγορά backstage:Διαπραγμάτευση χωρίς «αριθμούς» δεν γίνεται

 Και  υποστηρίζει πως όταν δεν πας σε τέτοιες συναντήσεις με χαρτί και μολύβι και ένα κάρο σημειώσεις με αριθμούς έχεις χάσει με το καλημέρα. Οι ξένοι προσθέτει το πρώτο πράγμα που ζητάνε είναι το «cost analysis» ή αλλιώς ανάλυση και κοστολόγηση των όποιων κινήσεων σκοπεύει να κάνει το οικονομικό επιτελείο. Αν κινηθείς έτσι, έχεις κερδίσει το 80% των σημείων. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος του Euroworking Group να συγκεντρώνει τα νούμερα και να εισηγείται στο Eurogroup. Κάτι τέτοιο ως στιγμής δεν φαίνεται να συμβαίνει.

 

Οι τραπεζίτες κάνουν λόμπινγκ


Το ότι η ρευστότητα σε «φυσική μορφή» είναι σπάνιο είδος για την Ελληνική οικονομία εδώ και μερικούς μήνες ενώ το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις. Το σύστημα βέβαια διατηρεί την ψυχραιμία του και θεωρεί πως το πρόβλημα θα αποκατασταθεί εύκολα μετά την δρομολόγηση του Ελληνικού ζητήματος επί άλλης βάσης από τους εταίρους μας, αλλά αυτό βέβαια πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Εντωμεταξύ οι τραπεζίτες έχουν αρχίσει να κάνουν λόμπινγκ για το λεγόμενο “capital control” προσπαθώντας να εξορκίσουν το πραγματικό νόημα του όρου. Συγκεκριμένα “capital control” σημαίνει περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και προκειμένου να μην υπάρξει «bank run». Το πώς θα το πάρει τώρα ο κόσμος αποτελεί μια σημαντική απορία.

 

Η Μέρκελ και οι εκλογές στο Αμβούργο


Όση καλή διάθεση και να έχει η Α. Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα, το γεγονός ότι χθες το κόμμα της το CDU κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Διότι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD σύμφωνα με τα exit polls, εξασφαλίζει τις πρώτες του έδρες σε τοπικό κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει πως η Καγκελάριος θα πρέπει από δω και πέρα να συνδέσει τις αποφύσεις της με το κοινό αίσθημα που επικρατεί στην Γερμανία και όπως όλα δείχνουν οι πολίτες δεν φαίνονται και τόσο θετικοί έναντι της χώρας μας. Και οι εκλογές στο Αμβούργο ήταν μια καλή ευκαιρία να το καταστήσουν σαφές.

 

Α. Τάντουλους

Τελευταία τροποποίηση στις 15:42 - 17 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.