ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

AUD/NZD: Πιθανό το parity αλλά δύσκολα θα καταφέρει να διατηρηθεί

Θα μπορούσε το AUD/NZD να μπει στο κλαμπ των κάτω του parity ισοτιμιών; Σύμφωνα με την Credit Suisse ένα τεστ του parity είναι εφικτό.

Η Credit Suisse στην πρόσφατη ανάλυσή της  μειώνει την τρίμηνη πρόβλεψή της για το AUD/NZD στο 1,02 αλλά διατηρεί την δωδεκάμηνη πρόβλεψή της στο 1,06. Εκτιμά ότι μια δοκιμασία του 1,000 είναι πολύ πιθανή σε αυτό τον οικονομικό κύκλο, δεδομένης  της απόκλισης ανάμεσα στις δύο οικονομίες. Παρόλα αυτά, αμφιβάλει κατά πόσο επίπεδα κάτω από parity του AUD/NZD μπορούν να διατηρηθούν και αναμένει ότι η RBNZ θα αντισταθεί να αυξήσει τη δυναμική του NZD, τόσο λεκτικά όσο και πιο άμεσα με μειώσεις των επιτοκίων.

Η βραχυπρόθεσμη δυναμική είναι ακόμα bearish για το AUD/NZD

Τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά σήματα υποδηλώνουν ότι η bearish δυναμική για το AUD/NZD παραμένει ανέπαφη. Οι τεχνικοί αναλυτές της τράπεζας βλέπουν τον άμεσο κίνδυνο για ένα τεστ  στο 1,0301, μέσω του οποίου φαίνονται αρχικά νέα χαμηλά κύκλου στα 1,0214 πριν η ισοτιμία κινηθεί στα 1,0166/46. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας οι επενδυτές θα αναζητήσουν ένα νέο στήριγμα εδώ αλλά δε θα αποκλείσουν μία κίνηση προς το parity.   

Ο δείκτης της σχετικής οικονομικής έκπληξης (Relative economic surprise index) επίσης δείχνει περαιτέρω δυναμική για το NZD. Το νεό σημαντικό τεστ για το AUD είναι η δημοσίευση των κεφαλαιουχικών δαπανών την Τρίτη πριν από τη συνάντηση της RBA στις 3 Μαρτίου.  Όσον αφορά το NZD και AUD η συνολική εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας στις 27 Φεβρουαρίου και οι  πλειστηριασμοί της Fonterra στις 3 Μαρτίου πριν από την αναθεώρηση της Δήλωσης Νομισματικής Πολιτικής της RBNZ στις 12 Μαρτίου θα αποτελέσουν τα πιο σημαντικά γεγονότα.

25 02 15 cs1

Οι ημερήσιες τιμές βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, υποστηρίζοντας περαιτέρω τα θετικά νέα για το NZD. Μία ανάκαμψη στην ημερήσια ζήτηση της Κίνας σε μία περίοδο πτωτικής προσφοράς στη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να οδηγήσει σε κέρδη τιμών κατά την άποψη της τράπεζας. Αν και αυτό συνοδεύεται με σημαντικά χαμηλότερους όγκους, η αγορά ενδέχεται να αντιδράσει με θετικό τρόπο σε μετρούμενα κέρδη τιμών.

Επίπεδα κάτω από το parity δύσκολα θα διατηρηθούν

Θα μπορούσε το AUD/NZD να μπει στο κλαμπ των κάτω του parity ισοτιμιών; Σύμφωνα με την Credit Suisse ένα τεστ του parity είναι εφικτό, αλλά επίπεδα κάτω από parity είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορούν να διατηρηθούν. Το μοντέλο της τράπεζας για το AUD/NZD βασισμένο σε spreads επιτοκίων και σχετικούς όρους εμπορίου υποδηλώνει ότι η ισοτιμία είναι φθηνή σε σχέση με τη θεωρητική τιμή (fair value), την οποία εκτιμά αυτή τη στιγμή γύρω στα 1,0700. Ακόμα και υποθέτοντας κάποια ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων, το AUD/NZD θα πρέπει πάλι να υπερβεί τα spreads των επιτοκίων και τους παράγοντες που επηρεάζουν τους όρους εμπορίου κατά τουλάχιστον τρεις τυπικές αποκλίσεις για να φτάσει το parity.  Κάτι τέτοιο έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν αλλά έχει την τάση να οδηγεί σε γρήγορη αντιστροφή.

25 02 15 cs2

Για να διατηρηθεί η θεωρητική τιμή κάτω από το parity, χρειαζόμαστε μία αλλαγή 40 μ.β. στις επιτοκιακές διαφορές σε συνδυασμό με μία 40% κίνηση στους όρους εμπορίου υπέρ του NZD, όπως δείχνει η μελέτη ευαισθησίας της Credit Suisse. Αν και μία μεγάλη κίνηση στις τιμές των εμπορευμάτων είναι πιθανή, η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει 30 μ.β επιτοκιακών διαφορών ανάμεσα στην RBNZ και στην RBA. Μία περαιτέρω κίνηση 40 μ.β. υπέρ του NZD θα φαινόταν πολύ τραβηγμένη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα χειροτέρευσης του πληθωρισμού της ίδιας της Νέας Ζηλανδίας.

25 02 15 cs3

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.