ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: «Βόμβα» 115 δισ. ευρώ πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

11:31 - 04 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
FT: «Βόμβα» 115 δισ. ευρώ πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μπροστά της το μεγάλο βήμα της ποσοτικής χαλάρωσης, οι Financial Times φέρνουν στο προσκήνιο ένα ζήτημα που αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και εκτιμούν πως οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της ζώνης του ευρώ ούτε λίγο ούτε πολύ χρειάζονται περί τα 115 δις. ευρώ προκειμένου να εναρμονιστούν με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Το Αγγλοσαξονικό ΜΜΕ αναφέρει πως αν και η πλειονότητα των τραπεζών έχει καταφέρει να ευθυγραμμιστεί ήδη με τους αυστηρούς τραπεζικούς κανονισμούς, εντούτοις σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζονται κεφάλαια 305 δισ. ευρώ προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.


Ενώ μόνο για την Ευρώπη, τα υπολειπόμενα κεφάλαια ανέρχονται σε 115 δισ. ευρώ.
Πάντως, οι περισσότερες τράπεζες και σε ποσοστό 82% έχουν καταφέρει να ευθυγραμμιστούν ήδη με τους αυστηρούς τραπεζικούς κανονισμούς, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2019, συμπληρώνουν οι FT.


Βεβαίως το ερώτημα που προκύπτει είναι το ποιες τράπεζες της ΕΕ από τις 130 συστημικές που βρίσκονταν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ ανήκουν στο επίμαχο ποσοστό του 18% και θα πρέπει να «μοιραστούν» μεταξύ τους τα 115 δισ. ευρώ.


Υπενθυμίζεται πως από την στιγμή που η Ευρωτράπεζα έχει ολοκληρώσει τα stress tests και θεωρητικά τουλάχιστον οι όποιες εκκρεμότητες έχουν διευθετηθεί, έχει προκύψει ένας διάλογος σχετικά με το πόσο αυστηροί ήταν οι έλεγχοι σε σχέση με τα tests που έγιναν στην απέναντι πλευρά του ωκεανού από την FED.


Συν του ότι υπάρχουν εκτιμήσεις από θεσμικούς φορείς που μιλούν ευθέως για επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με την υπενθύμιση πως λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα η Αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρώτο τραπεζικό «bail in» επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.