ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λόγος ή Αντίλογος; Ένα ηχηρό μάθημα από μαθητές 20 Λυκείων στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

12:31 - 11 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Λόγος ή Αντίλογος; Ένα ηχηρό μάθημα από μαθητές 20 Λυκείων στη Γερμανική Σχολή Αθηνών
Μαθήματα διαλεκτικής, ομαδικής συνεργασίας και ήθους δίνουν σε μια δύσκολη εποχή, μαθητές 20 Λυκείων, που συγκεντρώθηκαν στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και συν - διαγωνίστηκαν επιχειρηματολογώντας υπέρ ή κατά ενός επίκαιρου, κοινωνικού ή φιλοσοφικού θέματος. Οι μαθητές έδειξαν έμπρακτα ότι ο διάλογος μπορεί πέρα από μαθησιακή πρακτική να γίνει και όρος δράση στην καθημερινότητα κι αυτό την ώρα που συχνά η φωνασκία και ο λαϊκισμός ή ακόμα και η βία ή bulling, πολιτικό ιδεολογικό και θρησκευτικό κατακτά χώρο στη διεθνή δημόσια σφαίρα.

Πιο συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Φιλικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας Αντιλογίας που συν - διοργάνωσαν το διήμερο 28/1 και 1/3 σε ένα η Γερμανική Σχολή Αθηνών, τα Εκπαιδευτήρια Πολύτροπη Αρμονία, το 1o ΓΕΛ Παπάγου και η Ελληνογαλλική Σχολή Jeanned’ Arc.

 

Ομάδες μαθητών 20 Λυκείων (14 δημοσίων και 6 ιδιωτικών) ανέδειξαν θέματα ασκήθηκαν στι=ην αρχή του διαλόγου που είναι η βάση της δημοκρατίας και συστατικό στοιχείο του δυτικού πολιτισμού. «Επιτρέπεται η σάτιρα, ακόμη και αν θίγει την πίστη και τις αξίες των ανθρώπων;», «Μπορούμε να ανακατευόμαστε στη ζωή των άλλων», «Είναι η επιστήμη ουδέτερη;». Πάνω σε τέτοια διφορούμενα θέματα ακροβάτησαν οι μαθητές με ωριμότητα.

 

Σίγουρα όλοι επεδίωκαν τη νίκη – δίχως να επιζητούν την ήττα του αντιπάλου. Αυτή η υπέροχη ισορροπία ήθους αναδεικνύει την επιχειρηματολογία-αντιλογία ως ένα αγώνισμα ψυχής, ηθικής, ομαδικότητας, δομημένης σκέψης, αγάπης για τη γλώσσα που διδάσκει όλους–καθηγητές και μαθητές– κάθε στιγμή να σεβόμαστε την πολυφωνία, να κοιτάμε κάθε γεγονός και ιδέα πολύπλευρα, και να παλεύουμε να ακουστεί κάθε σκέψη. Θυμίζει ιδανική δημοκρατία.

 

Οι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν με την επιστημονική ευθύνη και εγκυρότητα Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από έγκριτους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους –οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς-, Σχολικούς Συμβούλους και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων που τους συν - διοργάνωσαν. Η στήριξη και ο ενθουσιασμός τους, συνέβαλε ουσιαστικά στην επιτυχία των αγώνων.

 

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση διακρίθηκαν στην τρίτη θέση οι ομάδες της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου. Στον τελικό διαγωνίστηκαντο 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου και το 1ο ΓΕΛ Παπάγου και νικήτριες αναδείχθηκαν οι μαθήτριες από το 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου και το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, κατορθώνοντας να πείσουν κριτές και κοινό ότι «η παράνομη δημοσιογραφική έρευνα δεν είναι παρανομία». Και του χρόνου, λοιπόν!

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.