ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνε κι έρχονται βαλίτσες με… διπλό πάτο στο Ελ. Βενιζέλος

16:15 - 11 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Πάνε κι έρχονται βαλίτσες με… διπλό πάτο στο Ελ. Βενιζέλος
Κάθε εποχή έχει και την μόδα της και στην τρέχουσα περίοδο όπως όλα δείχνουν έχουν έρθει στην μόδα οι  βαλίτσες με διπλό πάτο ή αλλιώς με κρύπτες οι οποίες ωστόσο και όλως παραδόξως δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να φεύγουν λεφτά στο εξωτερικό, αλλά και για να επιστρέφουν στην χώρα.

Το σχόλιο γίνεται επί τη ευκαιρία της ανακοίνωσης του Τελωνείου του Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος για τον εντοπισμό Έλληνα υπηκόου ερχόμενο από το Ντουμπάι, ο οποίος έκρυβε στη χειραποσκευή του 275.000 ευρώ και 17.000 δολάρια ΗΠΑ, που προσπάθησε να εισάγει παρανόμως στην Ε.Ε., υποβάλλοντας ψευδή δήλωση.


Σύμφωνα με πληροφορίες το φαινόμενο είναι καθημερινό και μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά αφορούν εισαγωγή αδήλωτου συναλλάγματος από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από πολίτες που προφανώς έχουν «διώξει» καταθέσεις στο εξωτερικό και αναζητούν τρόπους να επαναφέρουν μέρος τους για να καλύψουν τα έξοδά τους ή γενικότερα έχουν ανάγκη για ρευστότητα.


Και στο σημείο αυτό βέβαια αρχίζουν τα δύσκολα μια και πλέον στα αεροδρόμια υπάρχουν αυξημένα μέτρα επιτήρησης και ακόμα και οι αποσκευές που δεν μεταφέρονται από τους επιβάτες «σκανάρονται», με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να περάσουν δεσμίδες χαρτονομισμάτων από τον έλεγχο.
Όσον αφορά τώρα το γιατί υπάρχει αυξημένη τέτοιου είδους κινητικότητα από προορισμούς της Ασίας ή των Εμιράτων, η απάντηση είναι απλή και συνδέεται με το γεγονός ότι ουκ ολίγοι που διατηρούσαν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο, ή κάποια άλλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, έχουν σπεύσει να τις μεταφέρουν σε πιο προστατευμένες χώρες αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο.


Και τούτο διότι από το 2017 θα μπει σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ για την ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών για καταθέσεις πολιτών σε άλλα κράτη του «συνασπισμού».


Έτσι το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε φυγή καταθέσεων από την ΕΕ που τώρα με κάποιο τρόπο πρέπει να επιστρέψουν κρυφά με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν οι τελωνιακοί και η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία να «πιάνει λαβράκια».


Για την ιστορία αναφέρεται πως αν σε πιάσουν ο νόμος προβλέπει επιβολή χρηματικού προστίμου ίσου με το 25% του ποσού των μη δηλωθέντων και δέσμευση του υπολοίπου μέχρι να διαπιστωθεί αν πρόκειται για «μαύρα», ενώ υπενθυμίζεται ότι ποσά άνω των 10.000 ευρώ  υπόκεινται σε υποχρέωση δήλωσης κατά την είσοδο ή έξοδο από την Ε.Ε.

 

Α.Τ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 12 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.