ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται το χάος στη Μυτιλήνη - Καθημερινά πλέον τα επεισόδια

09:00 - 08 Σεπ 2015 | Ειδήσεις
Συνεχίζεται το χάος στη Μυτιλήνη - Καθημερινά πλέον τα επεισόδια
Δεν έχει τέλος το χάος που επικρατεί στη Μυτιλήνη, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα καταυλισμό προσφύγων. Οι εντάσεις και τα επεισόδια είναι πλέον καθημερινά, καθώς οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τη μη καταγραφή τους από τις αρμόδιες αρχές.

Τη Δευτέρα οι μετανάστες έβαλαν φωτιές κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια. Πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλούν για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.

Ωστόσο, από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε να λειτουγεί το νέο σημείο καταγραφής προσφύγων-μεταναστών στον αθλητικό χώρο «Γεώργιος Σκούφος» πρώην προπονητικό κέντρο της Καλλονής στο ΕΠΑΛ της Καλλιθέας Μυτιλήνης.

Όπως αναφέρει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ στο γήπεδο πάνω από τα υφαντήρια μεταφέρονται αυτή την ώρα χιλιάδες πρόσφυγες.

Μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα γίνει η καταγραφή και θα αναχωρήσουν από την περιοχή πριν ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με δέσμευση των αρχών.

Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στις περιοχής άφιξης Πέτρα και Κλειού, όπου θα επιχειρηθεί να γίνεται και η καταγραφή για να μη συνωστίζονται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Συγκροτήθηκε η διαχειριστική αρχή για το άσυλο και τους μετανάστες

Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας η απόφαση για τη συγκρότηση και τη διάρθρωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ), την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ΥΔΕΑΠ ως εντεταλμένη Αρχή αναλαμβάνει την άσκηση μέρους των καθηκόντων της υπεύθυνης Αρχής στους τομείς του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, όπως αυτές εξειδικεύονται στο άρθρο 5 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1042/2014.

Έτσι, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τ. Β', αρ. φ. 1880/7.9.2015) ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας των τροσφύγων, καθώς πρόκειται ακριβώς για την Αρχή αυτή που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια για τις σχετικές υπηρεσίες μετανάστευσης και ένταξης: «Η ΥΔΕΑΠ ως Εντεταλμένη Αρχή, δύναται να αναλαμβάνει και τη διαχείριση πρόσθετων συμπληρωματικών των ως άνω Ταμείων επενδυτικών και μη προγραμμάτων ή δράσεων, εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης [...] Στο πλαίσιο αυτό διαχειρίζεται το Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009−2014, όπως περιγράφεται στην υπ' αριθμ. 16859/ΕΥΔ&ΠΛΑΠ 355 υπουργική απόφαση από 7.4.2014 (ΦΕΚ Β΄ 947), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.