ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος οι Ολυμπιακοί Κύκλοι από το Παναθηναϊκό Στάδιο

11:41 - 18 Σεπ 2015 | Ειδήσεις
Κατά μελέτης για την επανατοποθέτηση Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο τάχθηκαν χτες ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Τα μέλη του ΚΣΝΜ έκριναν ότι η μελέτη που κατατέθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται το Παναθηναϊκό στάδιο, ήταν ελλιπής ως προς την τεκμηρίωσή της και δεν αντιμετώπιζε επαρκώς τα ζητήματα της σχέσης της νέας κατασκευής με το μνημείο.

Συνάδουν οι προτεινόμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο Παναθηναϊκό στάδιο; Πρέπει να τοποθετηθεί μια μόνιμη κατασκευή και αν ναι σε ποιο σημείο; Τα παραπάνω ερωτήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο κρίθηκε ότι δεν απαντήθηκαν από την υποβληθείσα μελέτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η μελέτη πρότεινε να κατασκευαστούν οι Κύκλοι από φύλλα αλουμινίου και να στηριχθούν επάνω σε μεταλλική κατασκευή αποτελούμενη από τρία υποστυλώματα. Η διάμετρος κάθε κύκλου οριζόταν στα 1,7 μέτρα. Η τοποθέτησή τους είχε σχεδιαστεί να γίνει στο χωμάτινο διάδρομο πίσω από τις άνω κερκίδες. Πάντως η πρόταση με την οποία διαφώνησαν περισσότερο τα μέλη του Συμβουλίου ήταν ο φωτισμός των Κύκλων τα βράδια με φώτα led λευκού χρώματος. 

«Εδώ κρίνονται δύο σημεία. Θα πρέπει να τοποθετηθούμε ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης των Ολυμπιακών Κύκλων στο Παναθηναϊκό στάδιο . Εάν αποφασίσουμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν, τότε εγώ θεωρώ ότι η πρόταση που υποβλήθηκε είναι εκτός κλίμακας σε σχέση με το μνημείο και αισθητικά απαράδεκτη με τη χρήση των led. Προτείνω να τεθεί το θέμα σε διεθνή διαγωνισμό», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος. 

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι Ολυμπιακοί Κύκλοι είχαν τοποθετηθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το 2011, με αφορμή τους Special Olympics, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της απομάκρυνσης των Κύκλων και της βάσης τους, καθώς εμφάνιζαν πρόβλημα στατικότητας.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.