ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Μπορεί να είναι η αφορμή για την επόμενη χρηματιστηριακή κρίση;

Η Κίνα έχει «σκάσει» χρηματιστηριακά και η απειλή αρχίζει μόλις να γίνεται αντιληπτή καθώς απειλεί και την αμερικανική οικονομία.

Την ώρα που οι επενδυτές και οι αναλυτές ήταν απασχολημένοι με τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα μακροοικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία περνούσαν απαρατήρητα. Ίσως γιατί οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι δε θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια αρνητική έκπληξη από την Κίνα. Ακόμα και όταν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν ξεκινήσει να ισχυρίζονται ότι η Κίνα δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 7,0% και ως εκ τούτου μείωναν τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Πλέον, η Κίνα έχει «σκάσει» χρηματιστηριακά και η απειλή αρχίζει μόλις να γίνεται αντιληπτή καθώς απειλεί και την αμερικανική οικονομία. Το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει διαχειριστές ανά τον κόσμο είναι αν η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση ή προς σημαντική οικονομική επιβράδυνση και αν αυτό θα επηρεάσει και τις μετοχές. Ήδη έχουμε πάρει μια ισχυρή δόση της κινεζικής επιδημίας: flash crash στη Wall Street και μη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Μεγάλες εταιρίες που έχουν ισχυρή παρουσία στην Κίνα βρίσκονται κάτω από τις συνεχείς πωλήσεις των επενδυτών. Δυο από τα μεγαλύτερα παραδείγματα είναι η Caterpillar και η Alcoa. Η μεν Caterpillar σημειώνει απώλειες 33% από τα υψηλά της και η δε Alcoa, βρίσκεται 37% χαμηλότερα.

Με τις αμερικανικές εταιρίες να έχουν σημαντική έκθεση στην Κίνα και με το ακριβό δολάριο να μην είναι ενισχυτικό στα εταιρικά κέρδη, η SocGen αναμένει ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο στις αγορές. «Ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή είναι απογοητευτικός με τα εταιρικά κέρδη τρίτου τριμήνου να αναμένεται να σημειώσουν πτώση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο», καταλήγει η SocGen.

«Η σχέση μεταξύ εταιρικής κερδοφορίας και υφέσεων είναι πολύ ισχυρή. Αναλύοντας αυτή τη σχέση σε επτά διαφορετικούς επιχειρηματικούς κύκλους από το 1973, τα συμπεράσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά», σημειώνει η Barclays και παραθέτει το γράφημα που παρουσιάσαμε σε χθεσινό μας άρθρο.

07 10 15 barclays

Επιπλέον, η επενδυτική συμπεριφορά αποκαλύπτει επιθετικές τοποθετήσεις στους κλάδους ενέργειας και κοινής ωφέλειας. Κλάδοι άκρως αμυντικοί. Και μάλιστα, οι τοποθετήσεις στον κλάδο ενέργειας είχαν ξεκινήσει εντελώς αθόρυβα από τον περασμένο Φεβρουάριο και είχαν ενταθεί το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη νέα έντονη ανοδική κίνηση για τον S&P 500. Παραθέτουμε δυο βασικά στοιχεία τα οποία έχουμε αναλύσει πρόσφατα. Σχεδόν το 35% των αποταμιεύσεων των Αμερικανών βρίσκεται σε χρηματιστηριακές επενδύσεις, ενώ το margin debt μετά από ιστορικά υψηλά, συνεχίζει να διορθώνει. Κατά την εκτίμησή μας αυτό οφείλεται στο εξής: η πρώτη μεγάλη πτώση ενεργοποίησε τα margin calls σε κάποιους επενδυτές οι οποίοι στήριξαν με νέα εισροή κεφαλαίων που έδωσε ανάσα  στο margin. Με την ελπίδα ότι η διόρθωση τελείωσε θα τοποθετηθούν στις αγορές μέχρι που το επόμενο κύμα πτώσης θα τους μηδενίσει.

Η συμπεριφορά των επενδυτών στα ομόλογα

Η αγορά αμερικανικών ομολόγων δίνει τα δικά της μηνύματα. Παρακάτω υπάρχουν τα γραφήματα των ομολόγων διάρκειας 1 και 3 μηνών. Παρακολουθήστε σε πόσες περιπτώσεις ακούμπησαν το μηδέν, ενώ έχει καταγραφεί και αρνητική απόδοση στο flash crash.

Αμερικανικά ομόλογα 1 μήνα

07 10 15 1month

Αμερικανικά ομόλογα 3 μηνών

07 10 15 3months

Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για το αν θα λάβουν αποδόσεις το επόμενο τρίμηνο αλλά για το αν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Κλασική συμπεριφορά απόλυτου τρόμου. Σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε σε μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως που αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα.

Η συμπεριφορά αυτή είχε παρατηρηθεί και το 2007. Όταν οι μεγάλοι επενδυτές τοποθετούσαν τεράστια ποσά σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα απλά και μόνο για να μην τα έχουν στις τράπεζες.

Σε σειρά άρθρων μας, έχουμε επισημάνει τα ιδιαίτερα κρίσιμα επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι αγορές και ότι μια καλή αφορμή θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια ισχυρή διορθωτική κίνηση. Δίνουμε αυξημένες πιθανότητες, η αφορμή αυτή να έρθει από τις αναδυόμενες αγορές. Είτε ως κάποια αρνητική έκπληξη είτε ως κάποια εταιρική χρεοκοπία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.