ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται ο εφιάλτης των καταθετών σε ελβετικές τράπεζες

Η απάθεια της SNB αναμένεται να τεθεί σε δοκιμασία το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η Barclays εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων

Τα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η ελβετική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, την ώρα που τα αρνητικά επιτόκια έχουν προκαλέσει τη σταδιακή υποτίμηση του CHF, από επίπεδα τα οποία θεωρούνταν ακραία υπερτιμημένα, σημειώνει η Barclays.

Η υποτίμηση του CHF, ακόμα και με χαμηλότερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις, έχει οδηγήσει το φράγκο στα επίπεδα προ του καλοκαιριού όταν και είχε δεχθεί ισχυρές εισροές λόγω του κινδύνου ενός Grexit.

13 11 15 bar

Η απάθεια της SNB αναμένεται να τεθεί σε δοκιμασία το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η Barclays εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο πιέζοντας ακόμα περισσότερο την ισοτιμία EUR/CHF. Η Barclays εκτιμά μια άμεση αντίδραση από την SNB με τη μορφή της παρέμβασης στην αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών κεφαλαίων που κατέχει η SNB υπόκεινται στις συνέπειες των αρνητικών κεφαλαίων και ως εκ τούτου οι τράπεζες μεταφέρουν το κόστος αυτό στους πελάτες τους. Η Barclays εκτιμά ότι η SNB θα χρησιμοποιήσει το «πυρηνικό» της όπλο που είναι η χρέωση των καταθέσεων κάτω από 100.000 με 0,125% και με 0,75% για κεφάλαια άνω των 100.000.

Η Barclays αναμένει το EUR/CHF στα 1,1400 το πρώτο εξάμηνο του 2016 και στα 1,1800 στο τέλος του 2016. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.