ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για το προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας-Βαρθολομαίος

15:21 - 18 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Για το προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας-Βαρθολομαίος
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της χώρας Α. Νταβούτογλου.

Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η βία και να αναδειχθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ ο πρωθυπουργός σημείωσε και την κρισιμότητα της συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να σταματήσει το δράμα των ανθρώπων που πνίγονται λίγα μέτρα από τις ακτές και να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φ. Μογκερίνι.

Στην συνάντηση αυτή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση με εκπροσώπους μονοθεϊστικών θρησκειών, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους του πρότειναν να διευρυνθεί η συνάντηση αυτή και με εκπροσώπους άλλων θρησκειών.

Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της θρησκευτικής βίας και παράλληλα εκθείασε τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού πατριάρχη για την ανάδειξη του διαθρησκευτικού διαλόγου σε μια εποχή που με πρόσχημα τη θρησκεία αναδεικνύεται η βία και οι συγκρούσεις.

«Ο διάλογος είναι αναγκαίος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των θρησκειών μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να μας οδηγήσουν μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός σε αξίες, στη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών.

Τέλος εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν ουσιαστικά βήματα διαλόγου με την Τουρκία για μια καλύτερη γειτονία και συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.