ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα προστασίας του Ασωπού ζητεί το ΣτΕ

22:25 - 18 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Μέτρα προστασίας του Ασωπού ζητεί το ΣτΕ
Τη διακοπή λειτουργίας όσων βιομηχανικών μονάδων λειτουργούν στην περιοχή του Ασωπού και δεν έχουν συστημα επεξεργασίας αποβλήτων, διατάσσει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ κατοίκων των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας, Ωρωπού, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης βιομηχανικών επεξεργαζόμενων αποβλήτων.

Όπως αναφέρεται και σε απόφαση του ΣτΕ, στον Ασωπό ποταμό ημερησίως ρίπτονται 13.000 m3 ανεπεξεργαστα υγρά απόβλητα ή ελλιπώς επεξεργασμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές από όπου διέρχεται ο ποταμός παρουσιάζει σημαντική αύξηση η οποία φτάνει στο 57%.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες στον Ασωπό καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις χρωμίου, και άλλων τοξικών μετάλλων.

Όπως επισημαίνει το Συμβούλιο, η κατάσταση που δημιουργείται εδώ και δεκαετίες στον Ασωπό διαταράσσει το οικοσύστημα, αλλά και δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Ως αποτέλεσμα, καλεί την Πολιτεία «να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ διατάσσει:

  • Την διακοπή λειτουργίας όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,
  • Την αντιμετώπιση του θέματος της επεξεργασίας αποβλήτων, είτε με την κατασκευή κεντρικής μονάδας, είτε με αντίστοιχο έργο και
  • Την λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.