ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιβλίο σταθμός για τα άδυτα της Κυπριακής πολιτικής ιστορίας

16:43 - 25 Νοε 2015 | Ειδήσεις
Βιβλίο σταθμός για τα άδυτα της Κυπριακής πολιτικής ιστορίας
Τέσσερις δεκαετίες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Κώστας Χατζηκωστής προσφέρει ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική ιστορία, μέσα από τους διαλόγους και τις επαφές του με τους έξη πρώτους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πενήντα χρόνια προσωπικών βιωμάτων ξετυλίγονται μέσα από μια αφήγηση που μεταφέρει τον αναγνώστη στις αίθουσες όπου λαμβάνονταν οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Ξεκινώντας από την εποχή που ήταν δημοσιογράφος και αρθρογράφος και φτάνοντας μέχρι την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αν είχε πλέον δημιουργήσει τον μεγαλύτερο Εκδοτικό Όμιλο στην Κύπρο, ο συγγραφέας περιγράφει και αξιολογεί τους κορυφαίους ηγέτες που διαχειρίστηκαν τη μοίρα της Κύπρου- Μακάριο, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδη, Παπαδόπουλο, Χριστόφια. Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο μοναδικής αξίας με τίτλο «Έξι προεδρικά πορτραίτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γερμανός.

Το βιβλίο, δεν είναι το δοκίμιο ενός ψυχρού ιστορικού αλλά, τα προσωπικά βιώματα ενός έμπειρου πολιτικού αναλυτή και εκδότη που συμμετείχε ενεργά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Κύπρου.

Με γλώσσα που δεν χαρίζεται και δυσκολεύεται να υποκύψει σε εκπτώσεις, ο συγγραφέας, απομυθοποιεί, συχνά με την αυταρέσκεια του διαμορφωτή της ιστορίας τις προσωπικότητες που ανατέμνει, χαρίζοντας ένα βιβλίο αναφοράς, ανεξάρτητα από την άποψη που ευρέως έχει διαμορφωθεί γι΄ αυτές στην συλλογική μνήμη.

Η παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις Γερμανός και έχει υπό την αιγίδα του το Σπίτι της Κύπρου, θα γίνει σήμερα Τετάρτη στο Υπουργείο Εξωτερικών στην αίθουσα Γάννου Κρανιδιώτη, στην οδό Ακαδημίας 1 στις 20:00.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

  • Αντώνης Σαμαράς, τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδος
  • Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος
  • Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου


Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής, γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου το 1939. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πάφου. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από νεαρός φοιτητής αναμείχθηκε στην πολιτική και ήταν στέλεχος της μαχητικής νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, όταν διεξαγόταν ο Ανένδοτος Αγώνας, μ’ επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Το 1964, επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άσκησε μαχόμενη δικηγορία στη Λευκωσία και τη Μόρφου μέχρι το 1971. Στο ίδιο χρονικό διάστημα (1964-1971) συνεργάσθηκε επί καθημερινής βάσεως με την εφημερίδα "Ελευθερία", ως πολιτικός και οικονομικός σχολιογράφος και αρθρογράφος. Ως απεσταλμένος της «Ελευθερίας» στην Ελλάδα, πήρε συνεντεύξεις από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, στα τέλη Δεκεμβρίου 1966 με αρχές Ιανουαρίου 1967. Μεταξύ αυτών ο Στέφανος Στεφανόπουλος (πρωθυπουργός), ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), ο Σπύρος Μαρκεζίνης (αρχηγός των Προοδευτικών), ο Ανδρέας Παπανδρέου (ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Πιπινέλης (πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της ΕΡΕ). Από το 1968 μέχρι το 1971 εξέδιδε την εβδομαδιαία εφημερίδα "Ελεύθερο Βήμα”. Για δύο χρόνια (1971-1973) υπηρέτησε με ειδική διπλωματική αποστολή στην Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο, ενώ μετά επέστρεψε στο νομικό του επάγγελμα.

Το 1976, με άλλους συνεργάτες, δημιούργησε στην Κύπρο τον εκδοτικό όμιλο “ΗΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΙΑΣ COMPANY LTD” και εξέδωσε την ημερήσια εφημερίδα “Σημερινή”. Ο εκδοτικός οργανισμός ΔΙΑΣ, μετεξέλιξη της πρώτης εταιρίας, επεκτάθηκε μεταγενέστερα και σε άλλους εκδοτικούς τομείς.

Έτσι από το 1986 άρχισε να εκδίδει το πρώτο εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης "Το Περιοδικό" και από το 1990 οργάνωσε και ξεκίνησε τις εκπομπές του πρώτου ιδιωτικού κυπριακού ραδιοφωνικού σταθμού, του "Ράδιο Πρώτο”Το 1995 έθεσε σε λειτουργία το πρώτο ουσιαστικά, ιδιωτικό κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι, το Sigma TV.

Στη συνέχεια, εκδίδει τα περιοδικά “MUST”, “MAN”, “XTREME”, “TVSTAR”, “TIMEOUT”, “TIMEOUT ATHENS”, “ΛΟΙΠΟΝ”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.