ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν "απειλείται" η Ελλάδα

09:44 - 02 Δεκ 2015 | Ειδήσεις
Με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν "απειλείται" η Ελλάδα
Με αναστολή της Συνθήκης του Σέγκεν απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω της ανεπάρκειας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου με τίτλους όπως «η Ελλάδα είναι η Αχίλλειος Πτέρνα του χώρου Σένγκεν», η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η ΕΕ προειδοποίησε την Αθήνα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με αναστολή της Συνθήκης του Σέγκεν εάν δεν επανεξετάσει τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής και ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών σε συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκαθαρίσουν στην Αθήνα ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που εκείνη δεν αναλάβει δράση.

Όπως φαίνεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Κομισιόν θα θέσει πρόταση για κοινή συνοριακή δύναμη που θα αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων.

Στους 3.000 οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 πρόσφυγες, με τα Σκόπια να έχουν αυξήσει φράκτη και να περιορίζουν τη ροή, ενώ επιτρέπουν τη διέλευση μόνο των προσφύγων και όχι των οικονομικών μεταναστών.

Στα πλαίσια αυτά, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας ανέφερε την Τρίτη ότι οι μετανάστες που είναι παγιδευμένοι στην Ειδομένη θα επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα τους αναγκάσει να το κάνουν αυτό.

Ζημιά στο εμπόριο

Παράλληλα, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη έχουν αποκλείσει την σιδηροδρομική γραμμή από τις 18 Νοεμβρίου, δημιουργώντας πρόβλημα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο, συνολικά επηρεάζονται περίπου 1.800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας. Η ζημιά για την εταιρεία αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ δημιουργείται πλήγμα στην αξιοπιστία της εταιρείας που δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.