ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σμύρνη: Επίσημος εορτασμός των Θεοφανείων για πρώτη φορά

16:23 - 06 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Σμύρνη: Επίσημος εορτασμός των Θεοφανείων για πρώτη φορά
Για πρώτη φορά μετά το 1922 πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη ο Αγιασμός των Υδάτων. Μεγάλη ήταν η συγκίνηση στο πλήθος που παρακολούθησε τον εορτασμό των Θεοφανείων​ μετά τον διωγμό, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον και των τουρκικών ΜΜΕ.

Μνήμες από τον Ελληνισμό της Σμύρνης αναβίωσαν ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων, στην ιστορική παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας.


Στην προκυμαία της Σμύρνης, στο γνωστό Κε, πραγματοποιήθηκε με την άδεια των τουρκικών Αρχών, η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

 

Το πρωί στο ναό της Αγίας Φωτεινής τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός, από τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή, ιερατικό προϊστάμενο της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

 

Στις 12:30 στην προκυμαία της Σμύρνης, απέναντι από το ιστορικό κτήριο του παλιού ελληνικού προξενείου έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων. Στον εορτασμό των Θεοφανείων συμμετείχαν εκπρόσωποι από την πόλη της Σμύρνης καθώς και εκατοντάδες Έλληνες που ταξίδεψαν από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο.


Όπως εξομολογήθηκε ο πατ. Κύριλλος Συκής αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, στόχος δικός του αλλά και της Ελληνικής Κοινότητας, είναι να τελούνται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια.


H κ. Αθηνά Σαμόγλου, γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Σμύρνης δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη για τον Αγιασμό των Υδάτων στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια.

Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς φτάνει τα 7.000 - 8.000 άτομα.
Σημειώνεται ότι πριν από χρόνια είχε γίνει ανεπίσημα ο αγιασμός των υδάτων, χωρίς άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.