ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γραμμή άμυνας στα ελληνικά σύνορα ζητά ο Ούγγρος πρωθυπουργός

13:34 - 08 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Γραμμή άμυνας στα ελληνικά σύνορα ζητά ο Ούγγρος πρωθυπουργός
Ακόμα μια αρνητική έκπληξη επεφύλαξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει μια νέα γραμμή άμυνας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, επειδή μια συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το να έρχονται στην Ευρώπη.

Η στάση του δεν είναι ωστόσο άσχετη με το γεγονός ότι η δημοφιλία στο πρόσωπό του, έχει αυξηθεί στη χώρα λόγω της σκληρής στάσης του στο μεταναστευτικό- προσφυγικό.

Η κυβέρνησή του ύψωσε φράκτες στα νότια σύνορά της χώρας, προκειμένου να κρατήσει μακριά τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Αρχικά οι φράκτες προκάλεσαν επικρίσεις από τους εταίρους της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως πολλές χώρες, όπως η Σλοβενία και η Αυστρία, έχουν από τότε μιμηθεί το παράδειγμα της.

Την ίδια στιγμή, όμορες χώρες έχουν επιβάλει ελέγχους στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ, προκειμένου να ανακόψουν τη μεταναστευτική ροή.

Ο Ορμπάν είπε πως η Γερμανία, η οποία υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο μετανάστες πέρυσι, μετακινήθηκε πρόσφατα προς την "κοινή λογική" προκειμένου να επιβραδύνει τις αφίξεις.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως τίποτε λιγότερο από την αναχαίτιση της εισόδου περισσότερων ανθρώπων στην ΕΕ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. "Νομίζω πως η επόμενη γραμμή άμυνας που χρειάζεται να δημιουργήσουμε βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας", υπογράμμισε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία.

Είπε πως η Βουλγαρία θα πρέπει να γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν, ενώ στην ΠΓΔΜ πρέπει να δοθεί οικονομική υποστήριξη και άλλη βοήθεια ώστε να μπορέσει να ενισχύσει την άμυνά της.

"Δεν νομίζω ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα είναι επαρκής από μόνη της", πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο η ΕΕ προσέφερε στην Τουρκία βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, την προοπτική της χαλάρωσης των περιορισμών στη χορήγηση βίζας για ταξίδια στην Ευρώπη και την ανανέωση των συνομιλιών για την ένταξή της στην Ένωση, σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά της στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

"Είναι καλό που (η Τουρκία) έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει μια γραμμή άμυνας εκεί, αλλά χρειάζεται να δημιουργήσουμε και μία δική μας από τους δικούς μας πόρους στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να σταματήσουμε, όχι να επιβραδύνουμε, να σταματήσουμε τη μετανάστευση", είπε ο Ορμπάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.