ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο: Τα ενεργειακά ομόλογα γίνονται τα νέα subprime

H τεράστια πτώση των τιμών του πετρελαίου, σε σχέση με άλλα βασικά assets, παραδοσιακά αποτελεί προάγγελο μιας σπουδαίας κρίσης.

Στην κρίση του 2008 τα subprime loans ήταν αυτά που βρέθηκαν στο προσκήνιο των αγορών. Τα δάνεια αυτά αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά δάνεια σχετιζόμενα με το real estate, τα οποία με την έναρξη της υποβάθμισής τους από τους οίκους αξιολόγησης προκάλεσαν το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ από το 1929.

Αυτή την περίοδο, στα πρόθυρα μιας νέας εκκολαπτόμενης κρίσης, το πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο. Και αυτό για πολλούς λόγους. Στην κορυφή όμως των λόγων βρίσκονται και σε αυτή την περίπτωση τα δάνεια, με τη μορφή των ομολόγων. Είναι πολύ χρήσιμα κάποια στατιστικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του 2015, 45 αμερικανικές εταιρίες από τον κλάδο του πετρελαίου έχουν δηλώσει χρεοκοπία με αποτέλεσμα να έχουν ήδη χαθεί 130.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Φυσικά, τις απώλειες αυτές δεν τις έχουμε δει ακόμα στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η χρεοκοπία διαφόρων εταιριών του ενεργειακού κλάδου,έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πιστωτικού κινδύνου για τα λεγόμενα ενεργειακά δάνεια, τα CDS των οποίων έχουν εκτοξευτεί, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τα CDS των ίδιων των πετρελαϊκών εταιριών.

Όσο το πετρέλαιο παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα ο κίνδυνος ενός νέου κραχ και μιας νέας οικονομικής κρίσης αυξάνεται κατακόρυφα. Ήδη ο οίκος S&P έχει χαρακτηρίσει τα ενεργειακά ομόλογα ως distressed, ενώ δεν είναι λίγα τα funds που λαμβάνουν μεγάλα στοιχήματα καθώς τα θεωρούν ως τα νέα subprime.

Όπως είναι κατανοητό, τα δάνεια αυτά δεν απειλούν μόνο τις εταιρίες αλλά και τις τράπεζες οι οποίες τα έχουν εκδόσει. Η Wells Fargo έχει έκθεση ύψους $17 δισ. με αποτέλεσμα να αναλάβει προβλέψεις ύψους $1,2 δισ. για ενδεχόμενες ζημιές. Στα $124 εκατ. οι προβλέψεις της JP Morgan και αναμένεται να ξεπεράσουν το $1,0 δισ. Στα $1,2 δισ. αναμένονται οι προβλέψεις της Citi.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι η τεράστια πτώση των τιμών του πετρελαίου, σε σχέση με άλλα βασικά assets, παραδοσιακά αποτελεί προάγγελο μιας σπουδαίας κρίσης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.