ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν εξετάζουν καταγγελίες για «τράφικινγκ» στην Ελλάδα

14:35 - 21 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
Δεν εξετάζουν καταγγελίες για «τράφικινγκ» στην Ελλάδα
Την καταδίκη και την χλεύη του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, εισέπραξε σήμερα η Ελλάδα, για το γεγονός ότι, οι ελληνικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές, δεν εξέτασαν, όπως προβλέπει η Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,εμπεριστατωμένη καταγγελία μιας Νιγηριανής, η οποία υπήρξε θύμα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Την Νιγηριανή L.E, τριάντα τεσσάρων ετών σήμερα, που εισήλθε στην Ελλάδα το 2004, με σκοπό να εργασθεί σε μπαρ και εστιατόρια, εκμεταλλεύθηκε άνθρωπος του κυκλώματος «τράφικινγκ» ο οποίος, αφού της παρακράτησε το διαβατήριο, την εξώθησε στην πορνεία.

Στο σκεπτικό της καταδικαστικής, για την Ελλάδα, απόφασης του Δικαστηρίου, περιγράφεται λεπτομερώς η "Οδύσσεια" της νεαρής Νιγηριανής, ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων που, πρωτοδίκως την καταδίκαζαν για πορνεία και στο εφετείο την αθώωναν, για περισσότερα από έξη χρόνια.

Εξετάζοντας την υπόθεση το Δικαστήριο, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 4 της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με βάση το οποίο απαγορεύεται η δουλεία και η καταναγκαστική εργασία καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής.

Η L.Ε, χρειάσθηκε να περιμένει 9 μήνες, για να της αναγνωρισθεί ότι υπήρξε θύμα κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, τόσον η προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης της όσον και η έρευνα που ακολούθησε τις καταγγελίες της, υπήρξαν αναποτελεσματικές, ελλιπείς και χρονοβόρες.

Με την απόφαση του δε, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλλει 12.000 στην νεαρή Νιγηριανή, ως αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά και να πληρώσει και 3.000 ευρώ, για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.