ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» και διορία τριών μηνών από Κομισιόν για το προσφυγικό

16:23 - 27 Ιαν 2016 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» και διορία τριών μηνών από Κομισιόν για το προσφυγικό
Αντιμέτωπη με οριστική έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται η Ελλάδα.

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, ούτως ώστε να «τρέξει» άμεσα το θέμα του προσφυγικού, στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το Κολέγιο των Επιτροπών της Κομισιόν διαπίστωσε «σοβαρή αμέλεια» στα καθήκοντά της χώρας ως μέλος της Συνθήκης Σένγκεν. Με την ολοκλήρωσή της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις, Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει παραμελήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

Ο κ. Ντομπρόφσκις πρόσθεσε ότι την Δευτέρα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ οι υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν την σύνταξη μιας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα.

Η έκθεση, η οποία δεν δημοσιοποιείται γιατί είναι απόρρητη, αναφέρει ότι δεν υπάρχει καλή καταγραφή και συστηματική καταχώρηση δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ παράλληλα, δεν γίνεται πλήρης διασταύρωση με βάσεις δεδομένων (Ιντερπολ κ.τλ.).

Σε περίπτωση που η έκθεση της Κομισιόν υιοθετηθεί απ' τα κράτη μέλη -ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία- η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να διορθώσει την κατάσταση στα εξωτερικά της σύνορα με βάση το άρθρο 19α της συνθήκης Σένγκεν.

Αν και ο Βαλντις Ντομπρόβσκις αναγνώρισε πως η Ελλάδα έκανε βήματα προόδου από το Νοέμβριο, τόνισε πως πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το άρθρο των FT που προβλέπει την ανταλλαγή χρέους με πρόσφυγες ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν μπερδεύει το θέμα των προσφύγων με το θέμα της πρώτης αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης όπως είπε θα τεθεί το ζήτημα των δημοσιονομικών και πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2016 και του 2017, το ασφαλιστικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα.

Δεν μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα από τις ελληνικές αρχές, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας πως η Ένωση είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια προς τη χώρα μας, αρκεί και αυτή να πράξει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:27 - 27 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.