ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμένη η Ευρώπη- Ποιο το plan B της ομάδας Visegard

15:43 - 17 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Nα γενικεύσει τους συνοριακούς ελέγχους προτίθεται η Αυστρία και οι γειτονικές της χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν περιμένουν και πολλά πράγματα από την ευρωπαϊκή κοινή διαχείριση της κρίσης που υπερασπίζεται η Γερμανία και θέλουν να επιβάλουν ένα "σχέδιο Β" πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές των ριζοσπαστικών μέτρων για τον εκμηδενισμό των μεταναστευτικών ροών προσπαθούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία πριν από την αυριανή σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Το Βερολίνο ενδέχεται να βρεθεί απομονωμένο, ακόμη και αν η ολοκλήρωση των περισσότερων hot spot στα ελληνικά νησιά ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της πολιτικής της από κοινού διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής.

Δρακόντεια μέτρα στα αυστριακά σύνορα

Η Αυστρία ανακοίνωσε χθες την εισαγωγή γενικευμένων ελέγχων στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία για να "φρενάρει" την είσοδο αιτούντων άσυλο, σε δώδεκα σημεία εισόδου με τις γειτονικές της χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται η κατασκευή φρακτών, εάν καταστεί αναγκαίο.

Η αυστριακή κυβέρνηση θα επισημοποιήσει σήμερα την έναρξη ισχύος καθημερινών ανώτατων ορίων στην είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Να σημειωθεί πως η αυστριακή κυβέρνηση, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται υπό την πίεση μίας άκρας δεξιάς που είναι επικεφαλής των αυστριακών πολιτικών παρατάξεων στις δημοσκοπήσεις.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα , ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Πόποφσκι κατέβασε τους τόνους εξηγώντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard, ότι το πλήρες σφράγισμα των συνόρων "δεν θα ήταν, αυτή τη στιγμή, το καλύτερο σενάριο".

"Δεν ετοιμάζουμε ένα σχέδιο Β διότι το θέλουμε, αλλά διότι η εφαρμογή μίας ευρωπαϊκής λύσης καθυστερεί πολύ", δήλωσε χθες ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στην εφημερίδα Oesterreich.

Με την προοπτική της εφαρμογής νέων περιοριστικών μέτρων από την Αυστρία, η Σλοβενία άρχισε τη Δευτέρα την ενίσχυση των περιορισμών στην είσοδο αιτούντων άσυλο , αρνούμενη την εισδοχή "σε όσους δεν απειλούνται" ή προέρχονται από "ασφαλείς χώρες".

Υπέρ του «plan B» η ομάδα Visegrad

Την αντίθεσή τους με την επιβολή ποσοστώσεων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο εκφράζουν εδώ και αρκετό καιρό η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, οι οποίες αποτελούν την ομάδα Visegrad. Παράλληλα, έκαναν λόγο για την εφαρμογή "σχεδίου Β" επικαλούμενες ανεπάρκειες που προσάπτουν στην Ελλάδα στη διαχείριση των συνόρων της. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο εξέφρασε τη Δευτέρα την "απαισιοδοξία" του σχετικά με την προοπτική εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, ενώ ο Ουγγαρέζος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει καταστήσει το σφράγισμα των βόρειων συνόρων της Ελλάδας μόνιμη επωδό της ρητορικής του.

Τι απαντά η Αθήνα

Η Ελλάδα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εκπλήρωσε τη δέσμευση της για την κατασκευή των τεσσάρων από τα πέντε hot spot, ενώ συμφώνησε στην έναρξη της νατοϊκής επιχείρησης για την αποτροπή της εξόδου από τα τουρκικά παράλια.

Η Αθήνα παραμένει υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει δώσει προθεσμία τριών μηνών για την αποκατάσταση κενών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ένα διάστημα το πολύ δύο ετών, όπως έσπευσε να προαναγγείλει η Αυστρία.

Υπέρμαχος των ανοικτών συνόρων η Μέρκελ και ο «συνασπισμός των προθύμων»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εναντιώθηκε στην ιδέα αυτήν, τονίζοντας πως θα καταβάλει την Πέμπτη και την Παρασκευή κάθε δυνατή προσπάθεια υπέρ της τουρκο-ευρωπαϊκής ατζέντας , διότι αξίζει τον κόπο να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Αντιμέτωπη με την αδυναμία διαμόρφωσης ευρωπαϊκής συναίνεσης επί ενός μηχανισμού κατανομής των αιτούντων άσυλο , η Γερμανίδα καγκελάριος, επιδιώκει εδώ και εβδομάδες τη συγκρότηση μίας ομάδας ευρωπαϊκών κρατών που συμφωνούν με τη δική της προσέγγιση, την οποία τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν "συνασπισμό των προθύμων".

Τελευταία τροποποίηση στις 16:03 - 17 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.