ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβαρόμετρο: Υποχωρεί σε πολλά μέτωπα η εμπιστοσύνη των Ελλήνων

23:00 - 22 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Ευρωβαρόμετρο: Υποχωρεί σε πολλά μέτωπα η εμπιστοσύνη των Ελλήνων
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων για την προσεχή πορεία της χώρας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.


Τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρομέτρου, δείχνουν ότι 7 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την πορεία της ΕΕ, εκτιμώντας ότι Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει λάθος δρόμο. Επίσης, οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, σε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ένωσης.
Ταυτόχρονα, παρά τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται για το φαινόμενο της μετανάστευσης από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (75%), η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει την ανθρώπινη εκδοχή και σώζει τα προσχήματα, επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες (ποσοστό 85%).
Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από αυτά των Σουηδών (94%), των Ολλανδών (88%) και των Δανών (86%).

Καθόσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα, δυσπιστία εκφράζεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση-81%, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-71%, Ευρωπαϊκή Επιτροπή-75% και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-78%) όσο και σε εθνικό επίπεδο (πολιτικά κόμματα 92%, Βουλή των Ελλήνων 83%, ελληνική κυβέρνηση 82%, περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές 82%).

Επίσης δυσπιστία εκφράζεται και για τα ΜΜΕ με υψηλότερα αρνητικό ποσοστό αυτό που αφορά στην τηλεόραση (80%), ενώ πιο θετικά διακείμενοι φαίνεται να είναι οι Έλληνες ερωτηθέντες για το διαδίκτυο καθώς το εμπιστεύονται σε ποσοστό 43%.

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον, μετά από μακροχρόνια οικονομική κρίση και ύφεση.
Ενδεικτικά οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους άλλους ευρωπαίους πολίτες ομολογούν ότι η ποιότητα ζωής τους έχει υποτιμηθεί (ποσοστό 92%) ενώ οι προβλέψεις τους για το 2016 είναι μάλλον δυσοίωνες (ποσοστό 45% προβλέπει επιδείνωση της ζωής του γενικότερα).
Αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι Έλληνες, σε εθνικό επίπεδο αναφέρονται στην ανεργία (55%) και την κατάσταση της οικονομίας (45%), ενώ η μετανάστευση θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ποσοστό 52%).

Ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες, της αναγνωρίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (65%), τη διασφάλιση της ειρήνης που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών της και απολαμβάνουν οι πολίτες της (61%) και το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ (22%). Όσο δε για την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή, οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βαρύτητα και συνεπώς λαμβάνεται σοβαρά υπόψη (ποσοστό 66% στην Ελλάδα). Αυτός, πιθανώς, είναι κι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον ούσα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 57%).

Επίσης, οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Συγκεκριμένα τάσσονται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες χώρες (75%), υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72%) και υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση (77%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.