ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ

10:07 - 24 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Η Τουρκία τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ
Η Άγκυρα δυναμιτίζει την απόφαση που ελήφθη από τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Μικρασιατικά παράλια.

Με αλυσιδωτές αντιδράσεις στα όργανα της Συμμαχίας, η Τουρκία ούτε λίγο, ούτε πολύ αξιώνει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις δυτικά των ελληνικών νησιών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων επαναφέροντας τις πάγιες και εκτός Διεθνούς Δικαίου διεκδικήσεις της για το status quo στο Αιγαίο.

Η στάση της Άγκυρας προκαλεί δυσφορία στους κύκλους της Συμμαχίας σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο. Ωστόσο, ενδεικτικό των «χαλαρών» διαθέσεων, είναι το γεγονός ότι το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος έχει αποστείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφερόμενος στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διευκρίνισε ότι δεν συνίσταται στην αναχαίτιση πλοίων και στη σύλληψη ανθρώπων, αλλά στην υποβοήθηση του έργου των ακτοφυλακών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της FRONTEX.

Παρεμβαίνοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ανέφερε πως θα πρόκειται κυρίως για την παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή.

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σημείωσε ωστόσο πως αν πλοία της Συμμαχίας εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Αν οι άνθρωποι αυτοί απέπλευσαν από την Τουρκία θα επιστρέφουν στις τουρκικές ακτές, όπως έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στόλτεμπεργκ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.