ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλητικός βρόχος για τη χώρα το κλείσιμο των συνόρων

10:03 - 25 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
Απειλητικός βρόχος για τη χώρα το κλείσιμο των συνόρων
Η «παρασυναγωγή» που ονομάστηκε «Διάσκεψη της Βιέννης» υπό την αιγίδα της Αυστρίας και τη συμμετοχή εννέα χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Αλβανίας, Βοσνίας, Κοσσόβου, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ και Σερβίας) μπορεί να μην κατέληξε χθες σε ρητή αναφορά για κλείσιμο των συνόρων, ωστόσο, όλοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις.

Η ιδιότυπη νέα «Ιερή Συμμαχία» που αναδύεται στην καρδιά της Ευρώπης, με τις χώρες του Βίσενγκραντ και τα Δυτικά Βαλκάνια, φρόντισε να διαμηνύσει δια της Αυστριακής υπουργού, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν δραστικά οι προσφυγικές ροές κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων και, όπως διασαφήνισε, θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε όσους θεωρείται ότι χρήζουν προστασίας, κάτι όμως που επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε χώρας να το καθορίσει.

Η επιλεκτική τήρηση της πρόσφατης Συμφωνίας για το προσφυγικό απειλεί όχι μόνο να συμπαρασύρει την Ελλάδα στη δίνη ενός εφιάλτη δίχως τέλος και ουσιαστικά να την μετατρέψει σε ανοικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, αλλά συνιστά θρυαλλίδα για την εύθραυστη πλέον συνοχή της Ένωσης.

«Κρίνεται το μέλλον της Σένγκεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας ανακοίνωσε ότι η ειδική συνάντηση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στην οποία, όπως ανέφερε δραματικά, «θα κριθεί το μέλλον της Σένγκεν».

Ειδικά η στάση της Αυστρίας προκαλεί αμηχανία στις Βρυξέλλες, οι οποίες περιορίζονται μέχρι στιγμής σε συστάσεις και εκκλήσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η Επιτροπή βρίσκεται αυτήν την ώρα σε διαμάχη και την Αυστρία και τάχθηκε κατά των εθνικών λύσεων, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει την κατανόησή του προς την αυστριακή πλευρά αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της...

Νέα στρατόπεδα προσφύγων

Η κυβέρνηση, έστω με καθυστέρηση, αποδύεται σήμερα σε διπλωματικό μαραθώνιο με τον Α. Τσίπρα να εκφράζει μεταξύ άλλων τη δυσαρέσκειά του στην Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς να αποκλείεται σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το αίτημα για υπερατλαντική διαμεσολάβηση προς την τουρκική πλευρά, η οποία συνεχίζει τις εχθρικές ενέργειες, προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε.

Είναι πρόδηλο, σημειώνουν πολιτικές και διπλωματικές πηγές, ότι ενόψει της 7ης Μαρτίου, η Άγκυρα για μια ακόμα φορά, επιδιώκει την τεχνητή διόγκωση ενός προβλήματος με σκοπό να αποσπάσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη με τις μικρότερες δυνατές παραχωρήσεις.

Στο μεταξύ, τα κύματα των προσφύγων διοχετεύονται από τα τουρκικά παράλια ανεξέλεγκτα προς τις ελληνικές ακτές. Το κλείσιμο όμως του «βαλκανικού περάσματος» εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ενδοχώρα και εντός εθνικής περιμέτρου, με την κυβέρνηση που βαθμιαία χάνει τον έλεγχο της κατάστασης, να σχεδιάζει νέους χώρους καταυλισμών και κράτησης.  

Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 25 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.