ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Λευκός καπνός» για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων (160 εκατ.) στην Πελοπόννησο;

09:36 - 26 Φεβ 2016 | Ειδήσεις
«Λευκός καπνός» για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων (160 εκατ.) στην Πελοπόννησο;
«Λευκός καπνός» φαίνεται ότι βγήκε από την τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων του Δημοσίου και της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή για την τύχη του μεγάλου διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αλλαγές των όρων και του σχεδιασμού του έργου, οι οποίες θα τεθούν υπ’ όψιν των δημάρχων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης.

 

Προ ημερών, η διυπουργική για τα μεγάλα έργα υποδομής φέρεται να ενέκρινε μια σειρά από αλλαγές που σχετίζονται με θέματα η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων (μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως), η πρόσθεση ακόμα πέντε Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με στόχο να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο, η υλοποίηση σε δεύτερη της μίας εκ των τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (Μεσσηνία) σε δεύτερη φάση.


Όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιώτη, συμφωνήθηκε μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του, να εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας του και, αν αυτό έχει συμβεί, η σύμβαση θα τερματιστεί. Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας παραμένει στα 28 έτη. Το κόστος «εισόδου» (gate fee) των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας παραμένει σταθερό.


Σε κάθε περίπτωση, και εάν ευσταθούν οι εν λόγω διαρροές, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της κυβέρνησης σχετικά με το έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου, του οποίου η συμβασιοποίηση έχει καθυστερήσει σημαντικά. Πάντως, οι νέοι όροι της σύμβασης θα πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, φυσικά, την Περιφέρεια (που είναι ο κύριος του έργου), να μην προκύψουν ενστάσεις από άλλες κοινοπραξίες περί αλλαγής, εκ των υστέρων, των όρων του διαγωνισμού, να «ταυτίζεται» περιφερειακός σχεδιασμό για τα απορρίμματα με τον νέο εθνικό σχεδιασμό και μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες.


Μόλις δρομολογηθεί η υπόθεση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, έπονται οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλείας και Σερρών, με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να φαντάζει ως…. η μόνη λύση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.