ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ειδομένη: Άγρια επεισόδια για λίγο φαγητό-Συγκλονιστικές εικόνες

16:00 - 09 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Ειδομένη: Άγρια επεισόδια για λίγο φαγητό-Συγκλονιστικές εικόνες
Εικόνες απόλυτης ντροπής στην Ειδομένη. Άνθρωποι που έχουν τον ίδιο απώτερο στόχο έρχονται στα χέρια για ένα πιάτο φαγητό, για ένα φρούτο ή για ένα ρούχο. Η κατάσταση φαντάζει πραγματικά τραγική κυρίως σήμερα Τετάρτη (9/3/2016) που στην περιοχή ξέσπασε καταιγίδα.

Οι περιγραφές των ανθρώπων που βιώνουν αυτό το δράμα λυγίζουν και τους πιο σκληρούς. Αλήθεια ποιος από τους καλοντυμένους ευρωπαίους θα καταφέρει να σώσει τα μικρά παιδιά και τους απελπισμένους των συνόρων; Ποιος θα καταφέρει να σώσει την Ευρώπη από το «τέρας» που η ίδια τόσα χρόνια εξέθρεψε;

 

Λάμπρος Κατσαρός

 

Ερωτήματα εύλογα αλλά δυστυχώς αναπάντητα.

Η κατάσταση φάνηκε να ζορίζει από το βράδυ της Τρίτης (8/3/2016). Τα καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν στην περιοχή την ίδια ώρα που αρκετά χιλιόμετρα πιο βόρεια Σλοβενία και Σερβία αποφάσιζαν να σφραγίσουν τα σύνορά τους.

Μία Ευρώπη της αλληλεγγύης που φοβάται αλλά και αδυνατεί να προσφέρει αλληλεγγύη.

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κινητοποιούνται. Ξεκίνησαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορα με τη Ρωσία.

Εκτιμάται ότι πλέον ο «διάδρομος» που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική θα εξελιχθεί ως τον πλέον «δημοφιλή» για την προσφυγική και μεταναστευτική ροή.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» σε ότι αφορά στο ζητούμενο που είναι η πραγματική μείωση της μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής.

Ο καιρός αγριεύει επικίνδυνα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι εικόνες σε κάνουν να μένεις σιωπηλός. Θέλεις να αντιδράσεις αλλά πως;

Χιλιάδες ψυχές εγκλωβισμένες και βουτηγμένες στις λάσπες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες κρυμμένοι κάτω από τον ψεύτικο μανδύα της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της ενότητας, της ειρήνης.

Απελπισία στην Ειδομένη

Από το βράδυ της Τρίτης λοιπόν στην περιοχή βρέχει, κατά περιόδους πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να έχει μετατραπεί σε λασπότοπο και οι σκηνές των προσφύγων να έχουν πλημμυρίσει. Παιδιά προσπαθούν να προφυλαχτούν από το κρύο τσαλαβουτώντας στις λάσπες, έχοντας ως μόνο εφόδιο, αν πρόλαβαν να πάρουν, ένα από τα αδιάβροχα που μοίρασαν εθελοντές και ΜΚΟ.

Ενδεικτικό του βαθμού της απελπισίας που επικρατεί στην περιοχή είναι οι εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός την Τετάρτη οι οποίες δείχνουν μετανάστες και πρόσφυγες να χτυπούν ο ένας τον άλλο για ένα κομμάτι ψωμί.

ImageHandler

«Τα παιδιά μου με ρωτούν που είναι το νέο μας σπίτι;»

Καμιά φορά τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τον σταυρό που σηκώνουν οι χιλιάδες οικογένειες προσφύγων.

Οι περιγραφές των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

O δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά.

Υπάρχει σύγχυση, άγχος, έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης και ένα συναίσθημα θυμού που μεγαλώνει. Πολλοί πρόσφυγες περιμένουν για περισσότερες από δέκα μέρες. Οι άνθρωποι είναι τρομερά εξαντλημένοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά αλλά μόνο 150 και μόνο Σύροι ή Ιρακινοί που είναι αρκετά τυχεροί να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα από την πατρίδα τους μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια ή τη Δυτική Ευρώπη περνώντας τα σύνορα.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μία μη βιώσιμη ανθρωπιστική κρίση. Σήμερα, σε έναν προσφυγικό καταυλισμό που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 1500 ανθρώπων, υπάρχουν πάνω από 13.000 άνθρωποι που ζουν μέσα στο άγχος και τις αυταπάτες, χωρίς πληροφόρηση, στριμωγμένοι και παγιδευμένοι.

αρχείο λήψης 13

Μεταξύ τους είναι και πολλές οικογένειες. Η Πίμαν, η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών πριν φύγει από τη Συρία, βρίσκεται στο δρόμο δύο μήνες τώρα. «Είμαι εδώ με την οικογένειά μου, κοιμόμαστε σε αυτή τη μικρή σκηνή. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν σε αυτή τη φρικτή κατάσταση. Όταν φύγαμε από την πόλη μας, τα παιδιά μου ήθελαν να πάρουν μαζί τα παιχνίδια τους και τα βιβλία τους. Τους έλεγα να μην ανησυχούν. Θα πάρουμε καινούρια παιχνίδια στο νέο μας σπίτι. Συνεχίζουν να ρωτούν, πού είναι το νέο μας σπίτι»;

Γεννούν πρόωρα ή αποβάλουν

Άλλες αποβάλλουν κι άλλες γεννούν πρόωρα. Σοκάρει η αναφορά μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης στο γερμανικό περιοδικό Focus: «Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη κινδυνεύουν άμεσα. Υποσιτίζονται, οι συνθήκες υγιεινής είναι μηδαμινές και οι περισσότερες από αυτές γεννούν πρόωρα ενώ υπάρχουν και αυτές που αποβάλλουν εξαιτίας του άγχους».

αρχείο λήψης 5

Έκκληση για αναπηρικά καροτσάκια

Στο μεταξύ, επείγουσα έκκληση για τη δωρεά αναπηρικών καροτσιών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά.

Όπως σημειώνεται, δύο από τα αναπηρικά καρότσια θα διατεθούν για μόνιμη χρήση σε αντίστοιχα περιστατικά, μια εξάχρονη προσφυγοπούλα και ένα 18χρονο αγόρι, οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαμαρτυρία σε 13 χώρες για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου

Με μία μεγάλη κινητοποίηση απαντούν οι πολίτες στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, σε Βρετανία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Πολωνία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Κύπρο, Ελλάδα και Λίβανο στις 19 Μαρτίου.

Η κεντρική διαδήλωση στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις τρεις το μεσημέρι. Ανάλογες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν εκείνη τη μέρα σε Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Γιάννενα, στα Χανιά, Βόλο, Ξάνθη.

Η Ευρώπη… υποδέχεται τους πρόσφυγες με φράχτες

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους και γι' αυτό εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

fraxtis

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.

Γιαννόπουλος: Δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος από την Ειδομένη όπου βρίσκεται.

Kατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.

«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε.

Σήμερα Τετάρτη (09/03/2016), αναμένεται στην Ειδομένη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

Ένα ντοκιμαντέρ, όλη η Ειδομένη

Η συνεχή προσπάθεια των ανθρώπων να ζήσουν. Η αδιάκοπη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να αφήσουν για πάντα πίσω τους τα δεσμά του πολέμου και να χτίσουν μία νέα ζωή.

Αυτό καταγράφει στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του ο κινηματογραφιστής και ακτιβιστής Βασίλης Τσαρτσάνης, στο πλαίσιο του «Small Room» Project.

Ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταθούν στο ύψος τους έστω και την ύστατη ώρα προκειμένου να μην γίνει και η Ευρώπη «ήπειρος νεκρών ψυχών». Λίγες ώρες νωρίτερα Τσίπρας και Νταβούτογλου στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ευχήθηκαν το Αιγαίο να μη γίνει η θάλασσα χιλιάδων νεκρών ψυχών…

Δείτε το συγκλονιστικό image gallery που ακολουθεί

Τελευταία τροποποίηση στις 16:11 - 09 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.