ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρέχουν να στήσουν χώρους φιλοξενίας για να αδειάσει η Ειδομένη

09:34 - 10 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Τρέχουν να στήσουν χώρους φιλοξενίας για να αδειάσει η Ειδομένη
Στις λάσπες της Ειδομένης οι ώρες περνούν μαρτυρικά για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες που ζούνε κάτω από αντίξοες συνθήκες και εκτός από σιδερόφρακτες πύλες και βλοσυρούς συνοριοφύλακες αντιμετωπίζουν την ανελέητη οργή του καιρού που έχει μετατρέψει τον καταυλισμό σε βαλτότοπο.

Η παρουσία του κράτους είναι ανεπαίσθητη, ενώ, βαθμιαία, εκτός από τα οξυμένα προβλήματα σίτισης και διαμονής, έχουν αρχίσει να καταγράφονται σοβαρά προβλήματα υγιεινής με άμεσο κίνδυνο να εκδηλωθούν μαζικά φαινόμενα ασθενειών.

Ήδη τα πλησιέστερα νοσοκομεία δέχονται σε καθημερινή βάση άρρωστα βρέφη και παιδιά και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα πρώτα επεισόδια μεταξύ ομάδων μεταναστών και προσφύγων δείχνουν το κλίμα έντασης, καθώς πάνω από 13.000 αποκλεισμένοι περιμένου με αγωνία ένα λυτρωτικό σήμα εξόδου.

Spiegel: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εκκενώσει άμεσα την Ειδομένη

 

Πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, κάνουν λόγο για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση εκκένωση της Ειδομένης και την μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί σε νέα κέντρα φιλοξενίας.

 

Το Spiegel σημειώνει πως η Ελλάδα έχει πλέον αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, ότι χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην δυτική Ευρώπη και τονίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζει 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για 17.400 ανθρώπους. Αν όλα εξελιχθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο κατάλυμα θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Κυριακή.

 

Ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιβεβαίωσε στο Spiegel Online ότι θα γίνει μετεγκατάσταση των προσφύγων της Ειδομένης μόλις ετοιμαστούν οι νέοι χώροι φιλοξενίας.

 

Όπως είπε «είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να εγκατασταθούν σε κατάλληλα καταλύματα» και πρόσθεσε ότι «η εκκένωση θα γίνει προσεκτικά, αλλά θα καταστήσουμε σαφές στους πρόσφυγες ότι προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραμένουν εκεί».


Ήδη, όσοι μπορούν ανεβαίνουν σε λεωφορεία και παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα.

Πάνω από 3.200 προσωρινά στον Πειραιά

 

Τουλάχιστον 3.280 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη χθεσινή απογραφή του λιμενικού σώματος, στους 4 χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ όπου έχουν βρει κατάλυμα εκατοντάδες άτομα.

 

Στις 6.15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 1" με 455 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 398 άτομα από τη Μυτιλήνη και 57 από τη Χίο.

 

Μέλη εθελοντικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον χώρο του λιμανιού όπου αναμένεται να διανέμουν ξηρά τροφή, ενόψει και άλλων αφίξεων από τα νησιά του Αιγαίου.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στον ορισμό και άλλων λιμανιών προκειμένου να διοχετεύονται οι προσφυγικές ροές από τα νησιά αλλά και να οριστούν νέου χώροι διαμονής προσφύγων στο λεκανοπέδιο, ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης διαμονής στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Η κατάσταση στα νησιά είναι οριακή. Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Χίο υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες κι ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.