ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Mario Draghi έβγαλε το “bazooka” – Οι αγορές εκτός ελέγχου

To EUR/USD μετά από μια αρχική πτώση, κινήθηκε επιθετικά ανοδικά προκαλώντας πλήρη απογοήτευση...

Ο Mario Draghi τελικά προκάλεσε την πολυπόθητη έκπληξη στις αγορές. Αυτή τη φορά θετική. Μεταξύ άλλων μέτρων, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,00%, να αυξήσει το QE στα €80 δισ. και να συμπεριλάβει στις αγορές ομολόγων και εταιρικά ομόλογα (μη τραπεζικά) υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Constancio, ο λόγος των αρνητικός επιτοκίων είναι να μειώσει το κόστος δανεισμού μεταξύ των τραπεζών και να διευκολύνει την πιστωτική λειτουργία, μειώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Επιπλέον, οδηγεί σε άνοδο τις τιμές των μετοχών καθώς αυξάνει τη ζήτησή τους και μειώνει το κόστος χρηματιδότησης διαφόρων χρηματοοικονομικών εργαλείων που χρησιμοποιούν τα στελέχη για να αγοράζουν μετοχές.

Όμως, σε μια ερώτηση για το αν τα αρνητικά επιτόκια μπορούν να γίνονται ακόμα πιο αρνητικά, η απάντηση «όχι», δεν άρεσε με αποτέλεσμα οι traders να σπρώξουν την ισοτιμία 220 pips υψηλότερα σε ελάχιστα λεπτά. Αν και ακόμα είναι σχετικά νωρίς, όλα δείχνουν ότι οι διακυμάνσεις θα ευνοήσουν τους αγοραστές. Το κλείσιμο θα είναι κρίσιμο. 

Με απλά λόγια, οι επενδυτές αμφισβητούν ανοιχτά την ικανότητα των νέων μέτρων να αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση στην Ευρωζώνη και το ανησυχητικό είναι ότι τα μέτρα θεωρούνται «βαριά»...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.