ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Spiegel: Η Frontex έχει εντολή να παραδίδει στην Ελλάδα πρόσφυγες

18:37 - 12 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Spiegel: Η Frontex έχει εντολή να παραδίδει στην Ελλάδα πρόσφυγες
Ασχολίαστη αφήνει η Αθήνα την αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού ότι τα σκάφη της Frontex στο Αιγαίο έχουν εντολή να παραδίδουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, επειδή δεν θέλουν να στερήσουν από τους μετανάστες το δικαίωμα στις σωστές διαδικασίες ασύλου.

Το Spiegel αναφέρει ότι τα δύο γερμανικά σκάφη, “Uckermark” και “Börde”, που μετέχουν στη δύναμη της Frontex και τον Μάρτιο ήταν στη Σάμο, έλαβαν εντολή να παραδίδουν στις ελληνικές αρχές τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζουν στη θάλασσα.  

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης στο Βερολίνο, η εντολή αυτή δόθηκε ύστερα από τις «νομικές ανησυχίες» μελών της γερμανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, ειδικοί επισήμαναν ότι η αποστολή προσφύγων από την Ελλάδα ή ακόμη και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πίσω στην Τουρκία, θα θεωρούνταν παράνομη καθώς θα μπορούσε να στερήσει από τους μετανάστες το δικαίωμα σωστών διαδικασιών ασύλου.  Κι αυτό παρ’ ότι η Καγκελαρία πρόσφατα υπέβαλε έκθεση σύμφωνα  με την οποία ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ήταν νομικά βιώσιμη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.