ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύ μικρές πλέον οι ροές προσφύγων στην Ελλάδα-Αναζητούνται εναλλακτικές διαδρομές

10:41 - 28 Μαρ 2016 | Ειδήσεις
Πολύ μικρές πλέον οι ροές προσφύγων στην Ελλάδα-Αναζητούνται εναλλακτικές διαδρομές
Πολύ μικρές είναι πλέον οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς χτες Κυριακή και μέχρι σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 144 άτομα κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), οι διακινητές πλέον ετοιμάζουν ένα νέο εναλλακτικό «διάδρομο» μέσω της ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, μετά την 20η Μαρτίου μπήκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των hot spot, οι εξής αριθμοί προσφύγων και μεταναστών: Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 1588, στη Χίο 1308 και στη Σάμο 189.

 

Αστυνομικές πηγές, σχολιάζοντας το ότι από τις 20 Μαρτίου το πρωί και μέχρι σήμερα 28 Μαρτίου, σε οκτώ δηλαδή συνολικά μέρες, στα νησιά μπήκαν οι παραπάνω 3085 πρόσφυγες και μετανάστες, σημείωσαν ότι «πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση σε σχέση με το τι είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων και συγκεκριμένα οι 2696 μπήκαν στην Ελλάδα τις τρεις πρώτες μέρες της συμφωνίας και προπάντων την πρώτη, δείχνει ότι ο αριθμός των όσων περνάν στην Ελλάδα βαίνει συνεχώς μειούμενος. Έχει μαθευτεί απέναντι ότι πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί δρόμο μετάβασης προς την Ευρώπη».

 

Οι διακινητές αναζητούν εναλλακτικούς δρόμους

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα αναφέρει η FAS, οι διακινητές ετοιμάζουν ένα νέο εναλλακτικό «διάδρομο» μέσω της ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα ξεκινά από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγεί στην Ιταλία.

 

Οι πρόσφυγες αναζητούν όλο και περισσότερο εναλλακτικές διαδρομές προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν στη βόρεια Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με την FAS, οι διακινητές θα ξεκινήσουν τη μεταφορά προσφύγων στις αρχές Απριλίου χρησιμοποιώντας ψαροκάικα και μικρά εμπορικά πλοία. Το κόστος αυτής της διαδρομής, μέσο Αττάλειας και Μερσίνης, θα κοστίζει στους πρόσφυγες μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ.

 

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες για να εισέλθουν στις επιθυμητές χώρες καθώς όλο και περισσότερες από αυτές κλείνουν τα σύνορά τους.

 

Μερικοί από τους διακινητές θα «προσφέρουν» μέχρι και δύο δρομολόγια την εβδομάδα και τουλάχιστον ένας από αυτούς δήλωσε πως θα μεταφέρει έως και 200 άτομα με ένα σκάφος. Επίσης, ζήτησαν από τους προσφυγές και μετανάστες να παραμένουν κρυμμένοι στο αμπάρι μέχρι να φτάσουν σε διεθνή ύδατα.

 

Εκτός από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Τουρκία και την Ελλάδα, εκτιμάται πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να περάσουν στην Ιταλία από τη Λιβύη, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών έχουν φτάσει στη χώρα εφέτος 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.