ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενώπιον της προέδρου του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Τσατάνη

18:46 - 03 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Ενώπιον της προέδρου του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Τσατάνη
Φουντώνει πάλι και μάλιστα από την αρχή της εβδομάδας η διαμάχη για τη Δικαιοσύνη αφού η εισαγγελέας κ. Γεωργία Τσατάνη θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της προέδρου του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση του επιχειρηματία Βγενόπουλου.

Πάντως, όπως δήλωσε ο δικηγόρός της, η ίδια δεν γνωρίζει για ποιο ακριβώς αδίκημα καλείται να λογοδοτήσει.


Η εισαγγελέας Τσατάνη έβαλε στο αρχείο την υπόθεση του επιχειρηματία Βγενόπουλου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πιέσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την διαφθορά τα εξής:


"Αυτές είναι πραγματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και όχι το γεγονός ότι μια εισαγγελέας ζήτησε να συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τις υποθέσεις διαφθοράς ο οποίος την παρακίνησε να μη βάλει στο αρχείο μια υπόθεση που απασχολεί την κυπριακή δικαιοσύνη και φυσικά την ελληνική κοινή γνώμη".


Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι πρόκειται για μαφιόζικο σχέδιο σε βάρος του και υποστηρίζει ότι εξέφρασε στην εισαγγελέα την νομική του άποψη, λέγοντας της ότι έπρεπε να παραδώσει την δικογραφία Βγενόπουλου πίσω στους εισαγγελείς που ήδη την χειρίζονταν για να μην υπάρχουν σκιές.


Από την άλλη, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου πήρε μέρος στην αντιπαράθεση κινώντας πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της εισαγγελέως, με έρευνα που διενεργεί η ίδια.

 

Ωστόσο η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι καλείται σε εξηγήσεις τη Δευτέρα, χωρίς όμως να γνωρίζει το αδίκημα που διέπραξε. Εγκαλείται γιατί έβαλε την υπόθεση στο αρχείο ή γιατί δεν την επέστρεψε;


Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για την επίμαχη δικογραφία διαμαρτυρήθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας της Κύπρου, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για την τροπή που πήρε η υπόθεση. Αυτή δεν είναι παρέμβαση στην κρίση ενός Έλληνα εισαγγελικού λειτουργού; σημειώνουν με νόημα δικαστικές πηγές.


"Υπάρχει σοβαρό ζήτημα το οποίο βεβαίως θα τεθεί και στην ίδια την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, εξαίρεσής της από την πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία, πολλώ δε μάλλον, υφίσταται και εγείρεται μείζον ζήτημα κατόπιν των δηλώσεων του κ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο", δήλωσε ο δικηγόρος της Γ. Τσατάνη, Θέμης Σοφός.


Την Παρασκευή, στο μεταξύ, η Ένωση Εισαγγελέων έστειλε ένα μήνυμα, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα σεβασμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και την βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών:


"Το ΔΣ της ένωσης εισαγγελέων θεωρεί αναγκαία προτεραιότητα της πολιτείας να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοτέλεια και τη θωράκισή της".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.