ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λέσβος: Ζητούν άσυλο για να γλιτώσουν την επιστροφή στην Τουρκία

20:39 - 03 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Λέσβος: Ζητούν άσυλο για να γλιτώσουν την επιστροφή στην Τουρκία
«Θολό» παραμένει το τοπίο όσον αφορά στο σχέδιο επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, που ξεκινάει και επίσημα την Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν φαίνεται να έχει αποσαφηνιστεί ποιοί μετανάστες θα επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς μετά από τις υποδείξεις δικηγόρων οι φιλοξενούμενοι στο hotspot της Μόριας καταθέτουν ο ένας μετά από τον άλλο αιτήσεις ασύλου.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 2.000 σχετικές αιτήσεις –κάτι που μπλοκάρει το ενδεχόμενο επαναπροώθησης των ανθρώπων αυτών για τουλάχιστον ένα μήνα.


Στη Λέσβο 350 αστυνομικοί της Frontex


Και ενώ ακόμα δεν επικρατεί σύγχυση για την πρώτη επιστροφή, στη Λέσβο φτάνουν από χτες 350 αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.


Το σχέδιο επαναπροώθησης προβλέπει την επιστροφή μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το «Ναζλί Ζαλέ» και το «Ζαλέμ Τουρ».


Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

 

Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για αύριο δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.


Κάθε μετανάστης θα ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής στην Τουρκία, συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.