ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Λέσβο οι Πάπας Φραγκίσκος-Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ καταρρέει η Συμφωνία

14:58 - 05 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Στη Λέσβο οι Πάπας Φραγκίσκος-Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ καταρρέει η Συμφωνία
Παγκόσμιο αντίκτυπο αναμένεται να προκαλέσει η κοινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σχετική πρωτοβουλία, είχε αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο οποίος ζήτησε από τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας να συμβάλει με υλική βοήθεια στην αντιμετώπιση αλλά και στην διεθνοποίηση του προβλήματος.


Ανταποκρινόμενος αμέσως, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε στον κ.κ Ιερώνυμο την πρόθεσή του να επισκεφθεί αυτοπροσώπως το νησί της Λέσβου, ρίχνοντας το ειδικό του βάρος στην υπόθεση σε μια κίνηση κορυφαίου συμβολισμού.

Στο μεταξύ, οι αθρόες αιτήσεις παροχής ασύλου, προκαλούν βραχυκύκλωμα, από την δεύτερη κιόλας ημέρα εφαρμογής της ούτως ή άλλως προβληματικής Συμφωνίας των Βρυξελλών για την επαναπροώθηση μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία.

Οι δεδομένες αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης και η βραδυπορία της Ένωσης στην αποστολή βοήθειας, σε συνδυασμό με την ανάγκη να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και όσα ορίζει η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες αποδεικνύονται προς το παρόν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Βροχή οι αιτήσεις


Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: στη Λέσβο από τους 3.021 που βρίσκονται σήμερα στο hot spot, δήλωση «βούλησης παροχής ασύλου» έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έχουν διαφύγει στην πόλη ή παραμένουν στο λιμάνι, ανάλογη δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

 

Η ανακοίνωση του σχεδίου της επανεισδοχής προκάλεσε «τσουνάμι» αιτήσεων παροχής ασύλου, που ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 με Τετάρτη 6 Απριλίου. Τελικά έγινε η επαναπροώθηση μόλις 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η επόμενη προσπάθεια.

 

Οι πρόσφυγες ενημερώνονται από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ή από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για τη δυνατότητα αίτησης παροχής ασύλου.

 

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η αίτηση να υποβληθεί υποχρεωτικά στο κέντρο κράτησης, κάτι που κάνει διστακτικούς ορισμένους εκ των προσφύγων επειδή φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν στο hot spot.

 

Οι υποβληθείσες δηλώσεις εξετάζονται από υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται μέσα στα hot spots.

 

Η στελέχωση τους από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή ενίσχυση, αποτελούμενη από 135 υπαλλήλους κυρίως Γάλλους και Γερμανούς, με καθυστέρηση αναμένεται να φθάσει αύριο Τετάρτη, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να πιάσει δουλειά από την προσεχή Δευτέρα.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί, είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον Guardian, ότι, επαναπροωθήθηκαν χθες στην Τουρκία 13 πρόσφυγες, οι οποίοι όμως είχαν υποβάλει τα έντυπα για παροχή ασύλου. Αντιθέτως η αστυνομία της Χίου λέει πως όσοι επαναπροωθήθηκαν δεν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.

 

Τέλος Απριλίου και αν…

 

Τούτων λεχθέντων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι, με δεδομένη και την νομοθετική πρόβλεψη για την περαίωση κάθε αιτήματος εντός 14 ημερών, η εφαρμογή της Συμφωνίας, μετατίθεται για τα τέλη Απριλίου.

 

Την ίδια ώρα που, έστω και μειωμένες, συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο άλλα 225 άτομα πέρασαν το Αιγαίο, ενώ το προηγούμενο 24ωρο είχαν μπει στη χώρα αλλά 514 άτομα.

 

Συνολικά πάντως 202 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν χθες στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.

 

Εξάλλου, η Τουρκία θα δεχθεί 200 μετανάστες από τα ελληνικά νησιά την Τετάρτη, όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

 

Ωστόσο, ούτε και οι δουλέμποροι έχουν μείνει άπραγοι. Όπως διαπιστώνεται, έχουν αλλάξει δρομολόγια και ώρες πραγματοποίησής των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Οι περισσότερες αφίξεις των ροών παρατηρούνται μεταξύ 05:30-06:00, λίγο πριν ξεκινήσουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ.

 

Ουσιαστικά οι βάρκες ταξιδεύουν τη νύχτα και φθάνουν σε απομακρυσμένα σημεία των ελληνικών νησιών μακριά από τις ρότες των θαλάσσιων περιπολιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.